Teško će biti zamijeniti Angelu

Gubi li BiH snažnog partnera odlaskom Merkel?

Struka smatra da ne treba očekivati neki veći njemački interes za BiH.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2018. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Angela Merkel u Predsjedništvu BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel odlazi u političku mirovinu na kraju ovog mandata. Donijet će to velike promjene na europskoj političkoj sceni. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i regija Zapadnog Balkana to će značiti gubitak snažnog partnera, ali i šansu za novu političku budućnost u okviru Europske unije.

Merkel je u proteklom desetljeću i pokrenula značajne inicijative, a posebno Njemačko-britansku inicijativu koja je utjecala na reformske procese u Bosni i Hercegovini, piše N1.

Neće biti velikog interesa

Bivši član Predsjedništva Mirko Pejanović ističe kako je Bosna i Hercegovina uvijek u Njemačkoj vidjela prijatelja, a da je Merkel imala posebnu ulogu.

"Građani, manje naša politička birokracija, u gospođi Merkel su vidjeli nekog tko prati stanje u Bosni i Hercegovini, tko joj želi dobro, tko joj pomaže. Ona je nadnosila svoju glavu nad stanje u Bosni i Hercegovini i imala je nekoliko inicijativa vezanih uz BiH", kaže Pejanović.

Struka smatra da ne treba očekivati neki veći njemački interes za BiH. Postoje i mišljenja i da odnos Njemačke pod Angelom Merkel nije uvijek bio pozitivan.

"To nije bilo pozitivno ni u odnosu s Unijom ni u odnosu sa Zapadnim Balkanom. Njemačka je godinama postavljala upitnike na mnoge inicijative koje su dolazile od nekih drugih europskih zemalja i nije se najbolje snalazila u procesima koji su tekli u Bosni i Hercegovini, dok su tekli neki pozitivni procesi", tvrdi Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevo.

Odlazak Angele Merkel s vlasti vjerojatno neće dovesti do promjene politike prema Bosni i Hercegovini, nego treba očekivati nastavak trenutne politike mišljenje je struke.

Bit će teško zamijeniti Angelu

"Međutim, vrlo je izvjesno da će teško biti zamijeniti Angelu Merkel koja je ipak imala veliki autoritet ne samo prema političkim liderima u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, jer ne možemo izvaditi BiH iz tog regionalnog konteksta", kaže Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring EU integracija.

Ipak, od onog kako je sama Merkel gledala na BiH veći efekt u budućnosti će imati stav njenih stranačkih kolega, ali i to tko će je naslijediti.

"Ono što je sada ključno je dakle kako će se sama njena stranka odnositi prema Zapadnom Balkanu i kako će se sam CDU odnositi prema Bosni i Hercegovini. Jer, kao što kažem, Angela Merkel nije uvijek sama odlučivala kada je riječ o takvim temama", navodi Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea.

Zajednički zaključak je da Angela Merkel odlazi s pozicije u vrijeme kada se još uvijek osjeća najjačom.

Kopirati
Drag cursor here to close