Boravio u Kraljevini Danskoj

Grlić Radman: ''Situacija u BiH jedno od najvažnijih pitanja za RH''

Održao je bilateralni sastanak s danskim kolegom Jeppeom Kofodom.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2022. u 19:40 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman boravio je u petak u Kraljevini Danskoj, a s danskim kolegom razgovarao je o Bosni i Hercegovini i istaknuo nužnost reforme izbornog zakona u zemlji, priopćio je MVEP.

Grlić Radman bio je u Danskoj u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Danske. Održao je bilateralni sastanak s danskim kolegom Jeppeom Kofodom.

Ministri vanjskih poslova su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktualnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i istočnoj granici EU-a, migracijama te mogućnostima daljnjeg razvoja suradnje na područjima gospodarstva, energetike, infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i zaštite okoliša, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska dijeli najdulju granicu s BiH te da je za Hrvatsku "jedno od najvažnijih pitanja situacija u Bosni i Hercegovini". Istaknuo je nužnost reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kao preduvjeta za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih građana, kao i za stabilnost područja jugoistočne Europe, ističe se u priopćenju.

Unatoč pandemiji koronavirusa gospodarska suradnja Hrvatske i Danske povećala se za 14 posto i ima potencijala za daljnji rast, istaknuli su ministri, a Grlić Radman je dodao da se nada većem dolasku danskih turista ove godine kako bi se dosegnule brojke prije pandemije.

Održan je panel u okviru konferencije organizirane povodom 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Danske.

"Trideseta obljetnica naših diplomatskih odnosa daje nam priliku da se prisjetimo postignuća, kao i jednako važno - da gledamo naprijed, prema novim mogućnostima suradnje", rekao je ministar Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije naglasio je da postoji potencijal za većom suradnjom u području zelenog gospodarstva i suradnjom na konceptu ''pametnih otoka'', u čemu Kraljevina Danska ima bogato iskustvo, ističe MVEP.

Grlić Radman se susreo i s regionalnim direktorom WHO-a za Europu Hansom Henrijem Klugeom. "Hrvatska iznimno cijeni napore koje je Svjetska zdravstvena organizacija poduzela u borbi protiv pandemije covida-19, kao i stalnu potporu koja je pružana državama", rekao je hrvatski ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close