Izbori u BiH

Grlić Radman: Schmidtova odluka uspjeh hrvatske vlade, Milanović pomogao Komšiću

''Ovdje je dominantno prepoznata uloga ove vlade jer se 20 godina nije činilo ništa'', kazao je ministar.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2022. u 16:29 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intervencija Christiana Schmidta u izborni zakon uspjeh je hrvatske vlade, izbor Željka Komšića ostaje mrlja u odnosima dviju zemalja, a Bakiru Izetbegoviću se ''kao bumerang'' vratila neiskrenost u pregovorima s hrvatskom stranom, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman, prenosi Hina.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u nedjelju je iskoristio bonnske ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Grlić Radman je tu odluku Christiana Schmidta nazvao velikim uspjehom hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića koji su upozoravali ''partnere i saveznike'' o važnosti jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

''Ovdje je dominantno prepoznata uloga ove vlade jer se 20 godina nije činilo ništa'', kazao je ministar.

''Njegova odluka potvrda je da je ovo povratak na Daytonski sporazum i ustav. Gospodin Schmidt je reagirao upravo na taj način kako bi vratio pouzdanje i vjeru u taj sporazum”, naglasio je hrvatski ministar,

Dodao je da je ta odluka bila očekivana i da ona predstavlja početak puta prema daljnjim reformama. Pozdravio je i to što su Schmidtovu odluku podržale i zemlje poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar je rekao da tim izmjenama ''Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu i ostaju čimbenik''.

''Bez Hrvata, bez njihove političke participacije, ne može biti ni BiH'', dodao je Grlić Radman, naglasivši da je Schmidt postupio ispravno i pravedno.

Kopirati
Drag cursor here to close