Povlačenje

Grbin potvrdio da je SDP odustao od Milanovića kao mandatara

Istaknuo je i da Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, tjednima, a možda i mjesecima.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2024. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je potvrdio da je SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade te ponovio potrebu konstituiranja Sabora radi kontrole nad HDZ-ovom tehničkom vladom, jer bi razgovori o sastavu nove vlade mogli potrajati i mjesecima.

"Ne bih rekao odustali, nego treba biti svjestan realnosti, ako nešto nije realno, ne treba lupati glavom o zid", odgovorio je Grbin na pitanje novinara je li SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade.

Na ponovljeno pitanje o odustajanju od Milanovića, odgovorio je: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da", te podsjetio na ono što su rekli Most i IDS - da ne podržavaju Milanovića na čelu vlade, javlja Hina.

U izjavi novinarima nakon sjednice stranačkog predsjedništva, odbio je odgovoriti je li on spreman preuzeti odgovornost mandatara, rekavši da treba ići polako, korak po korak, da su sve opcije na stolu, te da ima i boljih i lošijih.

Istaknuo je i da Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, tjednima, a možda i mjesecima.

U međuvremenu SDP će pregovarati sa svim drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor, izuzev HDZ-a, s ciljem konstituiranja Sabora koji bi osigurao parlamentarni nadzor nad tehničkom vladom.

"Sada je jasno da će pregovori oko konstituiranja nove vlade potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ne smijemo dopustiti da za vrijeme trajanja tih pregovora ova vlada djeluje bez nadzora", poručio je.

Pojasnio je da u trenutku dok Sabor ne zasjeda Vlada ima ovlast donositi uredbe sa zakonskom snagom, što tehničkoj vladi daje veća prava i ovlasti nego što ih je imala do trenutka raspuštanja Sabora.

"Mislimo da odmah nakon konstituiranja Sabora do jučer oporbene stranke trebaju donijeti odluku kojom će staviti izvan snage odluku o imenovanju Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom i promijeniti lex AP. Tako ćemo spriječiti da kriminal potpuno ovlada Hrvatskom i svim njenim institucijama", poručio je Grbin.

SDP je danas jednoglasno donio odluku o formiranju pregovaračkog odbora u kojemu su glavni tajnik stranke Marko Krička i predsjednik stranke Peđa Grbin. Prvi krug pregovora pregovaračkog tima koalicije Rijeke pravde kreće kada budu definirani treći i četvrti član pregovaračkog odbora.

"Nešto se može dogoditi sutra, četvrtak ili petak. No, Sabora ne može biti konstituiran dok ne budu službeno utvrđeni rezultati izbora", objasnio je.

Istaknuo je i da bi Sabor trebao biti konstituiran "do 26. svibnja kako bi se spriječilo da Turudić preuzme dužnost glavnog državnog odvjetnika i da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem". "To je rok za koji smatramo da se mora ispoštovati inače je upitno koliko ovo ima smisla", poručio je.

Pojasnio je i da se Turudića ne može razriješiti jer nije stupio još na dužnost, već se odluku o imenovanju može staviti izvan snage.

Dodao je da na Predsjedništvu stranke danas nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close