35 vijećnika

Gratz predlaže izravni izbor gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara

Gratz je ponudio 'mapu puta' za deblokadu institucija
Vijesti / Politika | 16. 01. 2018. u 18:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Dennis Gratz

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dennis Gratz ponudio je "mapu puta" ka rješavanju ustavne krize u Bosni i Hercegovini, te je zatražio od vladajućih političkih struktura da poduzmu konkretne mjere kako se ustavni poredak ne bi našao u "slijepoj ulici" nakon izbora 2018. 

''Prvi korak je izmjena Ustava Bosne i Hercegovine gdje će biti ukinuta etnička nominacija kandidata za Predsjedništvo, te svedena na izbor dva člana iz FBiH i jednog člana iz RS-a. Drugi korak je izmjena sustava Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH, gdje će biti osigurana minimalna garantirana predstavljenost pripadnika sva tri konstitutivna naroda i Ostalih iz oba entiteta'', kazao je Gratz.

Dodao je da zatim slijedi izmjena Izbornog zakona BiH, gdje će biti usvojene suštinske izmjene tog propisa, na način da bude osigurana veća kontrola i zaštita izbornog procesa.

Također, Gratz smatra da je potrebno usvojiti okvir za izbore u Mostaru na temelju platforme "Naš Mostar" koja predviđa izravni izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice.

''Na kraju, potrebno je osigurati da federalni Dom naroda bude sastavljen na način da svaka županija ima predstavnika iz četiri grupe - tri konstitutivnih naroda i Ostalih, a da pri tome bude osigurana proporcionalnost u skladu sa Popisom stanovništva. Konačno, županijske skupštine moraju imati garantirani minimum predstavnika konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu s brojem pripadajućih predstavnika u Domu naroda, kako bi se izbjegla nepopunjenost Doma. Uz te izmjene strukture Doma naroda i obaveznih kvota kod županijskih skupština, potrebno je utvrditi 'automatsko delegiranje' koje SIP realizira po službenoj dužnosti ukoliko skupštine ne izvrše izbor u određenom zakonskom roku'', zaključio je Gratz.

Pozvao je da se stranke na vlasti konačno usuglase o redu koraka i predstave javnosti barem raspored propisa i izmjena važeće norme, kako se stalnim "preklapanjem" u javnom diskusiji javnost ne bi obmanjivala neizvedivim i po "redu koraka" neprihvatljivim prijedlozima, priopćeno je iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close