Heroj i svijetli primjer Srbina

Stanivuković odbacio prosvjed Hrvatske, opet veličao majora Tepića

"Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost vlastitoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika", stoji u pisanoj izjavi za medije iz banjolučke gradske uprave.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2022. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković odbacio je u utorak kritike iz Hrvatske zbog postavljanja spomen-ploče majoru bivše JNA i ponovno veličao tog čovjeka koji je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište streljiva kod Bjelovara i pritom usmrtio deset hrvatskih branitelja.

Reagirajući na prosvjednu notu koju je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP) uputilo u ponedjeljak Ministarstvu vanjskih poslova BiH,  Stanivuković, koji je osobno prošli tjedna otkrio spomen-ploču Milanu Tepiću, poručuje da je major bio heroj i  "svijetli primjer Srbina koji je branio zemlju".

Tepić je raznio bjelovarsku Barutanu kako bi spriječio da se oružje i streljivo koje je tamo bilo pohranjeno "iskoristi protiv Srba", rekao je Stanivuković.

"Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost vlastitoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika", stoji u pisanoj izjavi za medije iz banjolučke gradske uprave.

Stanivuković nadalje tvrdi da odavanje počasti Tepiću nije upereno ni protiv koga pa tako ni protiv hrvatskog naroda.

Svoju dobru volju i spremnost za suradnju sa svima Stanivuković, član Partije demokratskog progresa (PDP), koja je u oporbi na entitetskoj i državnoj razini.  vidi u tome što je ranije u posjet pozvao gradonačelnika Zagreba.

Milan Tepić je 29. rujna kao zapovjednik u skladištu oružja i streljiva JNA Barutana pokraj Bjelovara taj objekt odlučio dignuti u zrak pri čemu je u strahovitoj eksploziji poginulo i deset hrvatskih branitelja.

Predsjedništvo bivše SFRJ koje je tada bilo pod kontrolom Slobodana Miloševića proglasilo je Tepića narodnim herojem zbog tog samubilačkog čina.

MVEP je u prosvjednoj noti BiH naveo da je neprihvatljivo  postavljanje spomen-ploče takvoj osobi.

Time se "veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku u samoubilačkoj akciji svjesno prouzročila smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Bjelovara", piše MVEP.

Stanivukoviću je iz Zagreba poslana poruka da se on postavljanjem spomen-ploče u Banjoj Luci svrstao na stranu zločinačke velikosrpske politike čime ugrožava proces izgradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Kopirati
Drag cursor here to close