PIC

Građani u BiH pokazali da cijene mir

U izjavi se naglašava kako ta posvećenost, također, treba uključivati pomirenje među svim narodima…
Vijesti / Politika | 20. 11. 2020. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i Odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum.

Istovremeno, podsjećaju kako je Sporazumom uspješno okončan rat i uspostavljen okvir za obnovu zemlje, te ističu da je nakon Daytona, došlo do pozitivne transformacije, "jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti".

''Ali, sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika'', navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija u BiH, saopćeno je iz OHR-a.

U izjavi se naglašava kako ta posvećenost, također, treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava.

''Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja'', poručuju iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i Odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija u BiH.

Članovi Odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija koji se pridružuju ovoj izjavi su - Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju, Ujedinjeni narodi u BiH, Vijeće Evrope, NATO štab Sarajevo i EUFOR, te ambasade Švedske i Švicarske, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close