Drugi program

Građani Širokog Brijega traže veće plaće i subvencije pri kupnji nekretnina!

U Širokom Brijegu održana je tribina projekta "Drugi program" na kojoj su građani otvoreno progovorili o prednostima i nedostacima življenja u tom gradu.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U širokobriješkoj Narodnoj knjižnici održana je tribina pod nazivom: „Ta plava skamenjena vječnost“, na kojoj su građani tog grada rado ugostili kolumnistice projekta „Drugi program“ Ivanu Marić i Amnu Popovac, te s istima otvoreno progovorili o krucijalnim problemima koji koče razvoj tog grada, ali su i istaknuli prednosti življenja u gradu koji je pjesnik A.B. Šimić opjevao u pjesmi: "Pjesma jednom Brijegu".

Široki Brijeg nosi titulu jednog od značajnijih gospodarskih središta u BiH, što on to i jeste, ali je činjenica da Širokom Brijegu nedostaje poticaj razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Komplicirana birokracija, nedostatak podrške od strane vlasti su glavni razlozi koje su sudionici tribine istaknuli kao glavne prepreke zašto se građani u Širokom ne odlučuju se za pokretanje privatnog biznisa.

Idući problem u Širokom Brijegu su male plaće radnika jer prosječna plaća u Širokom iznosi 799 KM, te je za gotovo 200 KM niža od prosječne plaće u Federaciji BiH. S druge strane u Širokom je jedna od najviših potrošačkih košarica u Federaciji i ona iznosi 2200 KM za četveročlanu obitelj čime su građani tog grada u nepovoljnom financijskom položaju.

Na ovaj problem se veže i visoka cijena nekretnina i zemljišta, te mladi ističu kako im je potrebna podrška vlasti kroz sufinanciranje kupnje prve nekretnine.

Širokobriježane žalosti što je njihov grad od grada poznatog po slavnoj širokobriješkoj Gimnaziji i Akademiji likovne umjetnosti, kroz medijske objave postao prepoznatljiv kao grad u kojem se u pojedinim ustanovama, oformljenim uz podršku aktualne vlasti, na sumnjiv način dolazi do diploma.

Mladi su istaknuli da je neadekvatno obrazovanje mladih problem je u cijeloj BiH, a državu je najlakše uništiti kada joj se uništi obrazovanje.

Na samoj tribini su istaknute i prednosti življenja u Širokom Brijegu i bez obzira na brojne nedostatke kolumnistice su se uvjerile koliko su Širokobriježani optimistični, vole svoj grad i ne žele ga napustiti. Kažu da su prirodne ljepote, klima i ljudi najveće bogatstvo ovog Grada. Teže boljem i traže bolje jer znaju da im se to u Širokom Brijegu može pružiti.

Kopirati
Drag cursor here to close