Mora doći do suštinske odluke

Vedran Džihić: Globalno slabljenje demokracije kao modela i uzora za razvoj

Vijesti / Politika | 14. 10. 2017. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na globalnom i europskom nivou imamo slabljenje demokracije kao sustava, kao modela i uzora za razvoj- izjavio je u razgovoru za Fenu u Bruxellesu Vedran Džihić, direktor u Centru za napredne studije jugoistočne Europe na Sveučilištu u Rijeci i viši istraživač na Austrijskom institutu za međunarodne poslove.

Po njegovim riječima, to se vidi i unutar same EU, na primjeru Mađarske i Poljske, kao i u nekim drugim zemljama gdje je zabilježen rast desnog populizma.

Naglašava da zemlje zapadnog Balkana imaju specifičan problem da se trebaju kretati k nekom idealu koji je već sam izgubio koheziju i energiju. Tu sad imamo dosta demokratske mimikrije i pretvaranja, ali se u suštini baštini autoritarni način razmišljanja sa autoritarnim načinom vladanja.

''Po meni ima dosta primjera u regiji - bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je perfektan primjer, Vučić to na sličan način primjenjuje, a slične fenomene imamo i u BiH. To je sa jedne strane pragmatična priča, kao o Vučiću i Europskoj uniji, a s druge strane imamo jačanje "jakog" čovjeka na čelu države, jakih stranaka koje tendiraju da preuzmu sve moguće sfere života, znači da dominira ta simbioza političkog, ekonomskog i društvenog života. Dominiraju te stranačke strukture u kojima ima dosta poltronizma i sličnih stvari. Na kraju onda imamo napade na neke suštinske demokratske vrijednosti kao što su slobodni mediji, vladavina prava i drugo'', kazao je Džihić.

To  vidi kao neki trend kompetitivnog autoritarizma koji se s jedne strane ne isključuje iz globalnih tijekova, prilagođava se demokratskim procedurama, održavaju se izbori, čak se priča da je opozicija važna, a s druge strane suštinski se utvrđuje kao neka vrsta "rova koji se kopa", a koji uopće ne otvara mogućnost da se nešto suštinski promijeni.

''Sad se to sklapa s nekim našim bivšim, sedimentiranim autoritarnim vrijednostima u društvu. To je sad jedan začarani krug koji je teško probiti zbog te demokratske mimikrije. Tu mora doći do neke suštinske odluke na europskom nivou, na tragu onoga što su pričali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i francuski predsjednik Emmanuel Macron o Europi kao demokratskoj uniji vrijednosti i to onda mora postati mainstream koji mora biti dovoljno jak da se postavi jasan aršin i u našim zemljama'', zaključio je Džihić.

Džihić je ovaj tjedan bio jedan od panelista na prezentaciji Balkanskog barometra 2017, godišnjeg istraživanja Regionalnog vijeća za suradnju (RCC).

Kopirati
Drag cursor here to close