Rušenje institucija

Glavno vijeće HNS: Prosvjedi imaju obilježja državnog udara

Vijesti / Politika | 13. 02. 2014. u 16:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je opravdana socijalna i gospodarska dimenzija stanja u BiH instrumentalizirana na način da je došlo do rušenja institucija BiH na državnoj i županijskoj razini što, po mišljenju tog vijeća, ima obilježja državnog udara.

''Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti'', zaključeno je na današnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a održanoj u Mostaru.

Kako je priopćeno iz te institucije, Glavno vijeće pozdravlja novi pristup EU-a prema rješenju krize u BiH.

''Podržavamo stavove iz rezolucije Europskog parlamenta, te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primjeni prilagođen pristup za podnošenje aplikacije za članstvo u EU'', navodi se u priopćenju.

Glavno vijeće HNS-a traži od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti da se aktivno uključe u iznalaženje rješenja, djelujući od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH do županija.

Također, Glavno vijeće HNS-a traži sazivanje proširene zajedničke sjednice Predsjedništva HNS-a, Glavnog vijeća, predsjednika vlada i ministara na županijskim razinama radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međužupanijskog povezivanja.

Kako je priopćeno, na sjednici su razmotreni modaliteti daljnje institucionalizacije HNS kao krovne političke i predstavničke institucije Hrvata u BiH, a donesena je i odluku o utemeljenju Odjela za II. svjetski i Domovinski rat.

Kopirati
Drag cursor here to close