Kosovo i BIH nisu isto

Gervalla-Schwarz: Ne dopuštamo drugu Republiku Srpsku, i jedna bi već mogla biti previše

Kosovo je drugačije od Bosne i Hercegovine, kako je rekla, iako imamo iste snage koje nas pokušavaju uvaliti u probleme. Međutim, Kosovo nije podijeljeno u strukturi vlasti.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2023. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz smatra da bi potpuno međunarodno priznavanje realnosti neovisnosti Kosova bio signal nacionalistima u Srbiji da destabiliziranje susjeda poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije nije recept za uspjeh.

''Priznanje Kosova bio bi ogroman, čak i povijesni pdoprinos stabilnosti i miru'', istaknula je u intervjuu za Fenu šefica kosovske diplomacije Gervalla-Schwarz.

Kosovo je drugačije

Kosovo je drugačije od Bosne i Hercegovine, kako je rekla, iako imamo iste snage koje nas pokušavaju uvaliti u probleme. Međutim, Kosovo nije podijeljeno u strukturi vlasti.

''Više od 94 posto naših građana pripada jednoj nacionalnosti, a naš je Ustav najbolji prema manjinama u Europi. Imamo čak i za manjine zagarantirano članstvo u vladi'', navodi Gervalla-Schwarz.

Vlada Kosova prilično kontrolira i sposobna je osigurati sigurnost i vladavinu zakona, također u sjevernom dijelu, čak i protiv nasilnih kriminalnih struktura koje pokušavaju zastrašiti srpske, albanske, bošnjačke i druge građane Kosova koji žive u tom dijelu države.

''Ovo je pravo pitanje, ne samo za Kosovo nego i za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a s tim u vezi i za Zapad: Koliko smo spremni i koliko još dugo tolerirati sve agresivniju Rusiju i njene sve agresivnije posrednike na Balkanu, u rasponu od Vučića i Dačića do Dodika?'', kaže Gervalla-Schwarz.

Zapad mora dati odgovor

Zapad mora dati odgovor, naglašava, i ne bi smio ponovno podbaciti kao što je to dramatično učinio 1990-ih u regiji, a nakon 1999. u vezi s Putinovom agresijom na Gruziju 2008., Ukrajinu 2014., što je na kraju dovelo do totalnog rata protiv Ukrajine 2022. godine.

''Ako mi kao Zapad ponovno ne uspijemo, Europa bi ponovno mogla završiti u velikom ratu. Ili ćemo zaustaviti one koji ratuju i one koji prijete ratom, poput Putina, Vučića, Dačića, Vulina i ostalih ekstremista, ili će vrlo brzo biti prekasno'', upozorava ministrica vanjskih poslova Kosova.

Po njenim riječima, situacija na Kosovu je stabilna koliko je to moguće, jer vlada i narod ostaju mirni i ne reagiraju na isti način kao nacionalisti puni mržnje koji pokušavaju izazvati sukobe.

Konačni sporazum i priznanje

Govoreći o normalizaciji odnosa sa Srbijom i Kosovom, Gervalla-Schwarz je naglasila da su spremni prihvatiti francusko-njemački prijedlog, kao osnovu za daljnje razgovore, ali „drugu Republiku Srpsku ne dopuštamo, jedna bi već mogla biti previše“.

Podsjetila je da je „zajednica srpskih općina“ u suprotnosti s 23. članom Ustava Kosova.

''Umjesto toga, fokusiramo se na konačni sporazum koji mora rezultirati, kao što su predsjednik Biden i kancelar Scholz rekli gospodinu Vučiću, uzajamnim priznanjem'', kazala je.

Na pitanje kakva je trenutno međunarodna pozicija Kosova, posebno sa aspekta nastavka kampanje Srbije za povlačenje priznanja Kosova kao države, ulazak u Ujedinjene narode, Gervalla-Schwarz je ustvrdila kako svi znaju tu vrstu propagande iz Beograda, ali što se tiče UN-a, znamo da članstvo Kosova ne ovisi samo o Srbiji.

''Ima i drugih, među stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, koje ne žele tako stvarati presedan. To pokazuje da su obećanja o članstvu u UN-u jednostavno neozbiljna. Oni su u najboljem slučaju naivni. Zapad bi trebao prestati prodavati iluzije i trebao bi razviti realnu strategiju. Ali ne okladama na Vučića i Putina, već brzom prilagodbom na novo doba'', podcrtala je Gervalla-Schwarz.

Odvojiti vlastitu politiku

Zapad, čiji je Kosovo zasigurno dio, navodi ona, treba odvojiti vlastitu politiku od Srbije i Rusije.

''Moramo krenuti prvi umjesto da zaostajemo. Dakle, prvo ići na priznanje od preostalih članica EU i NATO-a i poslati signal Rusiji: “Ovdje se više nema što grabiti, to je gotovo”. Čim Grčka ili Španjolska ili neka od preostalih pet od 27 članica EU priznaju Kosovo, to će pokrenuti stvari s mrtve tačke i natjerati Srbiju da preračuna svoju poziciju'', smatra šefica kosovske diplomacije.

Priznavanjem realnosti neovisnosti Kosova, tvrdi ona, bio bi poslan signal nacionalistima u Srbiji da destabiliziranje susjeda poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije nije recept za uspjeh.

''Vlada Kosova ostaje pri svome, ispunjava svoje obaveze. Mi ne varamo. Budući da inzistiramo na vladavini prava, došao je kraj staroj igri varanja od Srbije. Ne samo Kosovo, već svi u regiji dobro poznaju Vučića, bivšeg Miloševićevog ministra propagande. On nema problema s varanjem, on to radi sistematično, možda i patološki. Vučić i Dačić slijede ideologiju srpske supremacije, što je rasistički koncept. Ako Srbija želi ući u 21. stoljeće, mora stati na kraj tom rasizmu. Kada bi Srbija postala istinski europska, u svom najboljem smislu, kao što su većina Bosanaca Europljani i kao što smo mi pravi Europljani, tenzije i problemi na Balkanu bi brzo nestali'', podcrtala je Gervalla-Schwarz u razgovoru za Fenu.

Srbija je, dodaje ona, „slon u sobi“ i o tome svi moramo da pričamo. Temeljni uzrok problema Srbije s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom je ta, kako navodi kosovska šefica diplomacije, rasistička ideologija srpske nadmoći.

Novo poglavlje

Iako je Kosovo napravilo značajan iskorak za prijem u Vijeće Europe, u tom smislu je Gervalla-Schwarz podsjetila da je aplikacija predana tek u maju prošle godine. Kaže da su jako brzo napredovali i imaju veliku podršku mnogih država.

Na pitanje može li se ove godine očekivati početak primjene Berlinskog sporazuma, čija je ratifikacija sporazuma posebno važna za Bosnu i Hercegovinu Kosovo, ministrica Gervalla-Schwarz je naglasila da je Vlada Kosova već odlučila o ratifikaciji kada je riječ o BiH.

''Otvorit ćemo novo poglavlje za naše građane koji će imati više slobode kretanja i više mogućnosti za privrednu saradnju, kulturnu razmjenu i njegovanje veza između naših država'', poručila je kosovska ministrica.

Navela je kako postoji mnogo prilika, s obzirom na to da Kosovo ima snažan rast više od deset posto u 2021. i ponovo iznad prosjeka u 2022. godini.

''Osim privrede, nadamo se da će mnogi naši mladi putovati i istraživati susjedstvo. Svakako bi naše vlade mogle identificirati niz područja za suradnju. Kao netko ko zagovara interese Bosne i Hercegovine gdje god mogu, bila bih spremna uložiti malo truda u ovaj obećavajući pothvat'', kazala je u razgovoru za Fenu ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz.

Kopirati
Drag cursor here to close