Pitanja

Gašenje Aluminija: Traži se odgovor hrvatskih ministara

Ni u kojem slučaju ne smije doći do gašenja „Aluminija“! Mora se naći rješenje za osiguranje nastavka proizvodnje, saniranja dugova i poslovanja bez gubitaka u budućnosti., navodi HRS.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2019. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospodo hrvatski predstavnici na razini Federacije, dok dižete ruke za spašavanje gubitaških poduzeća po Bosni, vidite li što se događa u Mostaru? Jeste li svjesni domino efekta na gospodarstvo hrvatskih krajeva u BiH u slučaju propasti Aluminija?'', piše u priopćenju za javnost Hrvatska republikanska stranka navodeći kako ne smije doći do gašenja Aluminija te da treba održati sastanak Glavnog vijeća HNS-a dok se ne nađe rješenje.

''Aluminijski kombinat hrani tisuću obitelji svojih djelatnika. Egzistencija ovog poduzeća direktno je vezana i sa sudbinom Luke Ploče i prerađivačkom industrijom. Eventualna propast Aluminija dovela bi u pitanje likvidnost EPHZHB i u djelo bi provela zamisao Alije Izetbegovića s početka 2000-ih godina o ujedinjenu Elektroprivreda u jednu koja će sjedište imati u Sarajevu. Eventualna propast dovela bi u pitanje i mirovinsko zdravstveni sustav, koji bi ostao uskraćen za preko 5 milijuna KM'', navodi HRS.

Stranka navodi kako je za trenutnu situaciju u Aluminijskom kombinatu odgovorna Vlada Federacije.

''Prvo, kako je moguće da je Aluminijski kombinat obvezan plaćati cijenu struje preko burzi koje su znatno nepovoljnije za njegovo poslovanje? Drugo, zašto Aluminijski nije u sustavu financijske konsolidacije, na osnovu koje više stotina milijuna KM godišnje ide u poduzeća u većinski bošnjačkim krajevima Bosne? Treće, odgovorite na koji način je dogovorena i koliki je iznos cijene struje koju plaća ArcellorMittal Zenica? Četvrto, kako je moguće da Aluminijski kao najveći izvoznik i gospodarska žila kucavica Hercegovine plaća preko 20 milijuna KM parafiskalnih nameta? Peto, koji su razlozi nepoštivanja sporazuma potpisanog 2013. o subvenciji i osiguranju isporuke el. energije ovom poduzeću?'', navodi se u priopćenju.

Stranka je pozvala hrvatske ministre u aktualnoj Vladi Federacije da pronađu odgovore na ova pitanja.

''U proteklih 4 godine vašeg mandata blizu 1 milijarde KM proračunskog novca otišlo je za financijsku konsolidaciju rudnika, Željeznice, i dr. poduzeća čija su sjedišta u Sarajevu i županijama sa bošnjačkom većinom. Koliko je novca otišlo iz proračuna za Aluminijski i poduzeća u županijama sa hrvatskom većinom? Godinama se borimo zbog političkih nametanja bošnjačke političke elite, a u praksi imamo političke predstavnike Hrvata koji su sluge toj istoj eliti. Tražimo hitno zasjedanje Odjela za gospodarstvo GV HNS-a, koji će morati donijeti, za hrvatske predstavnike u izvršnoj vlasti, obvezujuće zaključke u vidu odgovora na iznad postavljena pitanja, kao i prijedloge rješenja za problem Aluminijskog i osiguranje poslovanja ovog poduzeća. Prvi korak, nalaženje rješenja za cijenu struje u vidu promjene burze i direktnog poslovanja za proizvođačima, bez posrednika. Drugo, racionalizacija poslovanja poduzeća kako bi se smanjio budući dug poduzeća kojeg generira nekontrolirani proces nabavki i nagomilana administracija u poduzeću, koja nema veze sa proizvodnim pogonima. Treće, rješavanje postojećih dugova prema EPHZHB, da li putem preuzimanja udjela u vlasničkoj strukturi, da li putem programa financijske konsolidacije, ili nešto treće'', navodi HRS i dodaje kako se zasjedanje Odjela ne smije okončati bez jasnih zaključaka koji će biti obvezujući za hrvatske predstavnike u vlasti.

''Situacija u kojoj se nalazi Aluminij samo naplata koja nama kao narodu dolazi zbog nesposobnosti i egoizma našega političkog vodstva. Aluminijski kombinat ne smije propasti! Ukoliko to dopustite, poštovani hrvatski predstavnici u vlasti, ostat ćete u povijesti ovoga naroda upisani kao oni koji su uspjeli u onome u čemu nije ni agresorska vojska nije: uništiti gospodarsku žilu kucavicu Hercegovine'', zaključuje HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close