I 2015. se zalagala za Republiku

FTV: Imaju li uporišta reakcije iz RS-a na deklaraciju SDA ?

Nije SDA jedina koja se zalaže za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Vjera u ovu ideju za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prioritet je za sve koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.
Vijesti / Politika | 18. 09. 2019. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imaju li, uopće, reakcije iz entiteta Republika Srpska na Programsku deklaraciju SDA uporišta, pitaju se na Federalnoj televiziji.

Kako prenose, o Republici Bosni i Hercegovini u SDA su govorili i ranije, i nisu jedini. Ili zategnuti politički odnosi ipak služe drugoj svrsi: kupovini vremena i skretanju pažnje s činjenice da još nema vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Ključni detalj koji je zasmetao političarima iz Republike Srpske, ali isključivo u ovogodišnjoj Programskoj deklaraciji SDA, jeste dio u kome se kaže: "Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti državnoj, regionalnoj i lokalnoj s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine." Prije četiri godine isto im nije smetalo, prenosi Federalna.

I 2015. godine SDA zalagala se za usvajanje ustava koji bi našu zemlju definirao kao Republiku Bosnu i Hercegovinu s drugačijim uređenjem od sadašnjeg. Ima li mjesta pobuni? Naročito od onih koji se u svojim govorima, ali i deklaracijama zalažu za raspad BiH.

''SNSD je rekao da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu u svojoj deklaraciji pa mi nismo ovako reagirali. SDA ima svoje vizije, SDA ima svoje politike, ni ne pomišlja da diktira i nekoga prisiljava, ali imamo pravo na neka viđenja naša budućnosti i organizacije'', poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Nije SDA jedina koja se zalaže za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Vjera u ovu ideju za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića prioritet je za sve koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci.

''Svima nam je neophodno osigurati isti status i to je ta građanska BiH o kojoj govorimo. Nikakvo ukidanje niti jednog naroda jer ne možete vi to ukinuti i da neko hoće, nije to stvaranje nikakve nadnacije, to je jednostavno borba za ljudska prava'', ističe Komšić.

Dok ostaje neodgovoreno jesu li ove priče snovi ili realni planovi za budućnost, jedno je sigurno, prenosi Federalana, odvlače pažnju od aktuelnih problema u državi. Poput onog da vlasti nema, a stavovi nikad udaljeniji.

''Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane. Dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja'', priopćili su iz HDZ-a BiH.

Novih pregovora budućih partnera u vlasti nema ni u najavi. Stavovi su odavno zacementirani, a suprotni. I to oko onih pitanja čiji bi se odgovori trebali podrazumijevati: poštivanje donesenih zakona i Ustava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close