Smirivanje političke krize

Franz i Waitz stižu u BiH: ''Ugroženi su stabilnost i mir u regiji''

''Naša posjeta Sarajevu dolazi u vrijeme zabrinjavajućih secesionističkih tendencija Republike Srpske''.
Vijesti / Politika | 10. 12. 2021. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Delegacije Europskog parlamenta za suradnju sa BiH i Kosovom Romeo Franz i zastupnik grupe Zelenih/EFA i član ove delegacije Thomas Waitz stižu u BiH te će preko vikenda održati niz razgovora sa bh. parlamentarcima, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima civilnog društva u cilju smirivanja političke krize u zemlji, piše N1.

Europarlamentarci stižu u Sarajevo u subotu i ostaju do ponedjeljka.

''Aktualni pokušaji secesije u Bosni i Hercegovini i nova dinamika etničke segregacije su izuzetno zabrinjavajući. Secesionistički napori u Republici Srpskoj jasno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ipak, europska diplomacija je izbjegla jake kritike ili sankcije protiv rukovodstva bosanskih Srba'', stoji u priopćenju grupe zastupnika Zelenih/EFA.

''Poslanik Romeo Franz uvjeren je da EU i njene nacionalne vlade moraju svim sredstvima izbjeći da se događaji iz prošlosti ponove i da situacija eskalira do nasilnog sukoba u regiji'', dodaje se.

Glavni fokus razgovora će biti na tome kako da EU da pomogne u smirivanju trenutne političke krize, te će zastupnici grupe Zeleni/EFA u Europskom parlamentu također razgovarati o ''političkim reformama za jačanje vladavine prava i poboljšanje standarda ekološke i socijalne politike u zemlji''.

''Naša posjeta Sarajevu dolazi u vrijeme zabrinjavajućih secesionističkih tendencija Republike Srpske. Ugroženi su stabilnost i mir u regiji. Svojom posjetom želimo pokazati solidarnost sa akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje. Veliki dijelovi Bosne i Hercegovine žele stabilnost i budućnost u EU. Moramo braniti njihove demokratske zahtjeve svim potrebnim sredstvima'', izjavila su ova dva zastupnika u EP.

Kopirati
Drag cursor here to close