Diplomacija

FOTO / U Mostaru otvorene prostorije konzulata Rumunjske

U mostarskoj ulici Stjepana Radića, otvorene su prostorije Počasnoga konzulata Republike Rumunjske u Mostaru, inače prvoga rumunjskog konzularnog predstavništva u BiH.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2024. u 11:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je postao prvi bosanskohercegovački grad u kome je Rumunjska otvorila počasni konzulat.

Počasni konzulat na prigodnoj su svečanosti otvorili rumunjski veleposlanik u BiH Anton Pacuretu, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Marija Buhač i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru otvorene prostorije konzulata Rumunjske

''Ovo je povijesni trenutak za naše dvije zemlje s obzirom da je počasni konzulat u Mostaru prvi rumunjski počasni konzulat u BiH i nadam se kako će on poslužiti kao primjer za druge konzulate u drugim dijelovima zemlje'', kazao je tom prigodom veleposlanik Pacuretu.

Po njegovim riječima, zadaća počasnog konzulata je osnažiti veze između dviju zemalja, kako u oblasti ekonomije, tako i u kulturi, turizmu i drugim poljima.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru otvorene prostorije konzulata Rumunjske

''Proteklih godina bilježimo porast zanimanja rumunjskih poduzetnika za širenje poslovanja u ovoj regiji, kao i povećan interes rumunjskih turista za Mostar i njegovo fascinantno kulturno-povijesno naslijeđe. Otvaranje ovog konzulata dokazuje našu namjeru da idemo dalje tim putem, da širimo našu suradnju, trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam'', kazao je rumunjski veleposlanik.

On je zahvalio Davorinu Vidačkoviću, izvršnom direktor kompanije GUMA M, generalnog uvoznika Dacia vozila, koji je prihvatio dužnost počasnog konzula.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru otvorene prostorije konzulata Rumunjske

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač kazala je kako je Rumunjska velikim i značajnim projektima u Bosni i Hercegovini pokazala svoje prijateljske namjere prema našoj zemlji.

''BiH i Rumunjska nasljeđuju zajedničke društvene, političke i druge sličnosti. U tom kontekstu, uvjerena sam da će ovaj konzulat biti dodatna most koji će osnažiti naše veze. Rumunjska je već prošla europski put i nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti podršku na putu koji nas tek očekuje kroz razmjenu rumunjskih znanja i iskustava'', kazal je Buhač.

Rumunjska je već podržala nekoliko društveno korisnih projekata u Mostaru, a ta suradnja nastavit će se kroz realizaciju novog projekta: renoviranje parka u Franjevačkoj ulici, kazao je gradonačelnik Kordić.

''Mi smo jako počašćeni i na tom vam od srca hvala. Naša suradnja ne počinje ovim, ona je krenula davno, ovo danas je nova dimenzija u našim odnosima. Prijateljstvo koje imamo s Rumunjskom je fantastično i dalje ćemo tako nastaviti, zahvaljujući veleposlaniku koji je pokazao veliko srce i otvorenost prema Mostaru'', poručio je mostarski gradonačelnik.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru otvorene prostorije konzulata Rumunjske
Kopirati
Drag cursor here to close