Sve za dupe

Fotelje svađaju blokove u BiH

U međuvremenu, stižu vijesti kako Bakir Izetbegović Sjeda s Miloradom Dodikom za stol.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2019. u 13:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kaos u Nezavisnom bloku, previranja u SDP-u BiH i raspad koalicije u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, samo su neki od izvještaja o formiranju vlasti u BiH.

Pokušaji stranaka bez nacionalnih predznaka da stvore blok koji će parirati strankama koje su ipak osvojile najviše glasova na izborima u listopadu prošle godine čini se da neće izdržati do konačnog sjedanja u fotelje.

U ZDK je već puklo oko većine pa većina, koju je činilo sedam stranaka, više ne postoji. Povukli su se SBB i Stranka za BiH a mandatar iz SDP-a odustao je od mogućnosti da sastavi vladu. Puklo je i u Tuzlanskom kantonu.

U Nezavisnom bloku došlo je do nogiranja nekoliko članova zbog djelovanja mimo volje vrha stranke. Iz stranke su isključeni Omer Škaljo, Elmedin Voloder, Sadik Ahmetović, Marijana Šećibović i Refik Šećibović jer su radili mimo odluka Predsjedništva stranke.

U SDP-u se pak natežu oko toga treba li s HDZ-om, SDA i SNSD-om ulaziti u vlast. Neki članovi stranke žele u vlast, a neki tvrde kako bi radije trebalo ostati u opoziciji.

Potvrdio je to i glavni tajnik stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić rekavši da još uvijek nisu donijeli odluku o ulasku u vlast na federalnoj i državnoj razini.

Dodao je da unutar SDP-a postoje o tome različita mišljenja, ali da nije donesena definitivna odluka.

''Jedni smatraju da trebamo ostati opozicija, drugi da treba formirati vlast bez nacionalnih stranaka, a treći misle da treba ući u vlast i sa Strankom demokratske akcije i s Hrvatskom demokratskom zajednicom'', naveo je Čengić.

S druge strane, Naša stranka, koja je objavila kako neće u koalicije s nacionalnim strankama čeka što će odlučiti njezini partneri iz Bloka kad je u pitanju pružanje ruke koalicijskim partnerima na županijskim razinama. No, tvrde kako ipak neće popustiti.

''Odlučili smo da skratimo trakavicu o formiranju vlasti i ispruženih umornih ruku, 29. siječnja ćemo odlučiti što ćemo činiti'', izjavio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Dok se Demokratska fronta nećka i tvrdi kako joj nije do vlasti, SBB se prvo dao u pregovore, a onda se povukao iz koračanja u vlast zbog SDA, a čelnik SBB-a Fahrudin Radončić nije birao riječi o čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću. Tako su, nakon pomirenja, pale i najteže riječi na političkoj sceni posljednjih mjeseci, a to je da je čelnik SDA – kreten.

S druge strane, okrupnjavaju se snage hrvatskih stranaka pa je u ime HDZ-a 1990, unatoč žestokim optužbama na račun HDZ-a BiH i Dragana Čovića, Ilija Cvitanović stavio potpis na dokument o zajedničkom djelovanju. Toje poljuljalo jedinstvo njegove stranke.

SNSD mirno čeka da se vječita natezanja u Federaciji pretvore u dogovore kao i svaki put, a SDA, potresena jer su ostali bez vlasti u Kantonu Sarajevo, čeka. Svim silama se trude već popljuvati čelnike kantona, a lider stranke kaže da će čekati da mu se malo odmori desnica.

U međuvremenu, stižu vijesti kako Bakir Izetbegović Sjeda s Miloradom Dodikom za stol.

Kopirati
Drag cursor here to close