Žestoka kritika

Forto napustio sastanak u Vladi: Stid me što sam čuo o nabavci cjepiva

''Meni je neugodno i mene je stid u smislu što smo čuli o nabavci cjepiva s federalnog nivoa", naglasio je Forto.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2021. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jutros je imao sastanak s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine, kojem je nazočilo još nekoliko županijskih premijera iz FBiH.

Teme su bile pogoršana epidemiološka situacija i nabavka cjepiva, javlja Klix.

Nakon sastanka premijer Forto je iznio žestoku kritiku zbog indolentnosti federalne vlasti u procesu nabavke cjepiva te je kazao da je zbog toga i napustio sastanak, kazavši da je beskoristan.

Poručio je da će Županija Sarajevo učiniti sve da pomogne federalnom nivou vlasti da nabavi cjepiva, ma koliko to zvučalo paradoksalno s obzirom na proračun, ali i nadležnosti.

"Mi ćemo učiniti sve da pomognemo federalnoj vladi. Proslijedit ćemo sve kontakte koje imamo i koje smo uspostavili i učinit ćemo sve što oni misle da treba učiniti kako bi građani FBiH što prije došli do cjepiva", kazao je.

Ipak, Forto je iznio veliko razočarenje onim što je čuo na sastanku u Vladi FBiH.

"Imali smo uvod o tome što je federalni nivo uradio do sada u procesu nabavke cjepiva. Najbolje ću to opisati jednom hrvatskom riječju, a to je 'susramlje'. To je kada je vama neugodno, a netko drugi nešto radi. Meni je neugodno i mene je stid u smislu što smo čuli o nabavci cjepiva s federalnog nivoa", naglasio je Forto.

Poručuje da su im objašnjavali koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali od velefarmacija, s kim su imali zoom sastanak.

"U ožujku 2021. godine oni razgovaraju o formiranju tijela za nabavku cjepiva. Ono što sam tamo čuo, nisam mogao vjerovati. Način na koji nam je to prezentirano, nisam mogao da vjerujem i zbog toga sam ranije izašao sa sastanka, jer je suštinski beskoristan", zaključio je Forto.

Govorio je i o drugoj temi, gdje su se složili da je pogoršana epidemiološka situacija velika briga za sve.

"Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, tu se suštinski slažemo s brigom koju svi dijelimo zbog pogoršanja stanja i o tome smo puno govorili'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close