Kakvi smo u očima drugih

Foreign Policy o Mostaru: Grad koji je pretvoren u smetlište

Vijesti / Politika | 23. 11. 2015. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad kojeg je Dayton pretvorio u smetlište. Tako Mostar opisuje američki Foreign Policy u članku o gradu na Neretvi u svjetlu, ili sjeni, Daytona.

''Dvadeset godina nakon mirovnog sporazuma, Mostar – nekada simbol nade – postao je simbol stagnacije: Hrvati na jednoj strani, Bošnjaci na drugoj, a štakori posvuda'', počinje tako tekst novinarke Valerie Hopkins, koja je prije nekoliko dana ponovno posjetila Mostar.

Novinarka se osvrće na smeće u gradu navodeći kako je pogodan za glodavce te kako je Mostar grad s najvećom stopom šuge u BiH. Spominje se i inicijativa udruge Vrisak o deratizaciji i navodi kako je ''dva desetljeća poslije rata deratizacija puno teži problem nego što to zvuči''.

Navodeći kako grad ima pet komunalnih poduzeća, Foreign Policy ističe kako je birokracija grad učinila plodnim tlom za štakore.

''Dvadeset godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je obustavio rat ali i nametnuo komplicirani sustav zemlje, Mostar je i dalje podjeljen grad, a njegovi glodavci su simbol bolesti jednog procesa koji je bio hvaljen kao proces u izgradnji mira i integracije'', navodi Foreign Policy.

Twenty years after Bosnia's peace deal, Mostar -- once an emblem of hope -- has become a symbol of stagnation: Croats on one side, Bosniaks on the other, and rats everywhere.

Posted by Foreign Policy on Saturday, November 21, 2015



Pišući o ''petom po veličini gradu u BiH'', ugledni američki časopis navodi i detalje iz povijesti te kako je Mostar bio simbolom različitosti sve do 1992. godine. No, ističe se kako je, unatoč podjelama, Mostar i dalje najmultietničkiji grad u BiH. Tekst govori i o školama pod jednim krovom, različitim pružateljima usluga na različitim stranama od elektroprivreda, telekoma, odlukama Paddyja Ashdowna te navodi kako su problemi Mostara preslik svih problema u BiH.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako nije lako vladati gradom, ali kako mu je čast služiti građanima.

''Nije lako vladati podijeljenim gradom. Čast je služiti sugrađanima, ali jedva čekam izbore koji će donijeti svježu krv i nove ideje'', rekao je Bešlić za Foreign Policy.

Kopirati
Drag cursor here to close