Trogodišnji dokument

Federalna vlada usvojila Program javnih investicija od 2022. do 2024.

PJI u ovom trogodišnjem razdoblju sadrži 132 projekata: 61 u provedbi, 67 kandidirsnih i četiri odobrena.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici u četvrtak u Mostaru Program javnih investicija Federacije BiH za razdoblje od 2022. do 2024. godine i zadužila Federalno ministarstvo financija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici.

Program javnih investicija (PJI) je trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima, te sredstvima planiranim za financiranje projekata iz proračuna, kredita, granta i/ili drugih izvora.

Njime su obuhvaćeni projekti za čije financiranje su, djelomično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u tijeku (projekti u provedbi), zatim prioritetni projekti zа kоје nisu osigurani izvоri finаncirаnjа u mоmеntu izrаdе programa javnih investicija (kandidirani projekti), kao i oni za čije financiranje je pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti).

PJI u ovom trogodišnjem razdoblju sadrži 132 projekata: 61 u provedbi, 67 kandidirsnih i četiri odobrena. Njihova ukupna vrijednost je 16.706,11 milijuna maraka, od čega se 8.764,29 milijuna maraka odnosi na projekte čija je provedba u tijeku, 8.079,51 milijuna maraka na kandidirane i 804,95 milijuna maraka na odobrene, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kada je riječ o projektima u provedbi, najvećim dijelom odnose se na izgradnju autoceste na Koridoru Vc, vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda, registraciju nekretnina, zapošljavanje, modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta, te proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kandidirani programi najviše se odnose na sektor prometa i komunikacija, zaštite životne sredine, vodoopskrbe i sanitacije, poljoprivrede, šumarstva, proizvodnje i opskrbe energijom, zdravstva i drugi.

U izradi PJI Federacije sudjeluju federalni organi uprave, vlade županija, samostalne upravne organizacije, specijalizirane organizacije i posebna tijela (zavodi, direkcije, agencije instituti i sl.) i javna poduzeća.

Federalna vlada u četvrtak se, također, upoznala s programima javnih investicija Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo, Kantona 10, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Inače, županije imaju obvezu da usvajaju svoj program javnih investicija u koji su uključeni projekti gradova i općina, te ga dostave Vladi FBiH, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close