Odgovori na upitnik

Federacija čeka HNŽ

Vlada Federacije BiH održala je danas hitnu sjednicu, a Novalić ističe kako se ovih dana Vlada suočava s raznim tehničkim problemima koji utiču na održavanje sjednica.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2018. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi su odgovori usvojeni. U ovom trenutku čekamo još samo odgovore iz Hercegovačko-neretvanske županije koji radi štrajka do danas nisu dostavljeni'', izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako nam je pojašnjeno iz Vlade HNŽ-a, odgovori na Upitnik EU-a bit će uvršteni u dnevni red sljedeće sjednice jer se o ovompitanju nije raspravljalo na posljednoj sjednci zbog prosvjeda uposlenika hotela Ero.

''U četvrtak, 8. veljače dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ sazvao je žurnu telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je trebalo razmotriti usvajanje cjelokupnih odgovora na Upitnik Europske komisije i okončanje postupka za kupnju Hotela Ero za smještaj tijela županijske uprave. Budući da se ministri iz Stranke demokratske akcije o predložene dvije točke do danas nisu očitovali odnosno nisu izjasnili niti 'za', niti 'protiv', niti da su suzdržani, odluke nisu mogle biti donijete. S obzirom na značaj koji te točke odnosno njihovo rješavanje imaju, očekuje se da se o njima ministri koji to još nisu učinili što skorije očituju, jer bez njihova očitovanja nije moguće donijeti odluke'', pojašnjeno je za Bljesak.info iz Vlade HNŽ-a.

Naime, Vlada Federacije BiH održala je danas hitnu sjednicu, a Novalić ističe kako se ovih dana Vlada suočava s raznim tehničkim problemima koji utiču na održavanje sjednica.

''Znate da se selimo iz zgrade u ulici Alipašina 41 u zgradu Energoinvesta tako da imamo male zastoje u funkcioniranju kako same Vlade tako i ministarstava'', izjavio je Novalić za Fenu pojašnjavajući razloge održavanja hitne sjednice.

Danas je, ističe, Vlada dala suglasnost na Prijedlog Kolektivnog ugovora za službenike, organe uprave i sudske vlasti u FBiH koji su utvrdili pregovarački timovi Vlade FBiH i Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji.

''Kolektivni ugovor uređuje prava i obaveze državnih službenika i namještenika na svim razinama od općina do Federacije. Bitno je istaći da je suglasnost dobio i Prijedlog Sporazuma o visini osnovice za obračun plaće'', kazao je Novalić.

Video: Novalić o privatno-javnom partnerstvu


Napominje da je na sjednici Vlade bila još jedna točka koju je Vlada radi vremenskih rokova morala hitno tretirati, a to je Informacija o tehničkoj finalizaciji odgovora na upitnika Evropske komisije.

Inače, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora na Upitnik Europske komisije, te dala suglasnost na ''Odgovore Bosne i Hercegovine na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji”.

Ured Vlade FBiH za Europske integracije će ove zaključke dostaviti federalnim organima i institucijama radi informiranja, kao i Komisiji za Europske integracije Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Zaključak će, radi daljeg postupanja, biti dostavljen i Direkciji za Europske integracije BiH.

Vlada je objavila kako je na pripremi odgovora BiH na pitanja iz Upitnika Europske komisije u 35 radnih grupa radilo 1.083 državnih službenika sa svih nivoa vlasti u BiH. Pored toga, u rad je bilo uključeno i 15 članova KEI-e, te 20 članova Kolegija za Europske integracije.

Pripremljeno je ukupno 20.037 stranica odgovora (12.082 stranica odgovora i 7.955 stranica priloga). Dostavljen je i 1.151 akt (zakoni, podzakonski akti i sl.) na koje se referiše u odgovorima. Prevod svih odgovora BiH i pratećih priloga na engleski jezik je završen 15.1.2018. godine, osim odgovora iz Poglavlja 22, čije je prevođenje završeno 2.2.2018. godine.

Odgovori BiH na sva pitanja, te prateći prilozi i akti za sva poglavlja na jezicima u službenoj upotrebi u BiH, usuglašeni su u okviru sistema koordinacije.

Kopirati
Drag cursor here to close