Frankfurter Allgemeine Zeitung

FAZ: Jedinstvena bosanska nacija nije realna

Martens navodi kako je apsurdno da mađarska manjina u Rumunjskoj, koja broji preko 1,2 milijuna pripadnika, ima veća prava od Hrvata u BiH, koji su konstitutivan narod.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2021. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u utorak komentar povezan s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini u kojem, između ostalog, kritizira položaj Hrvata u BiH, prenosi Hina.

"Gotovo svuda u Europi se pravima manjina pridaje velika važnost: tako Mađari u Transilvaniji, Danci u Schleswigu i Srbi u Hrvatskoj, kao i mnogi drugi smiju imati svoje škole. U Bosni i Hercegovini se ovakva prava već godinama odbacuju uz obrazloženje da su nacionalistički motivirana. I to često uz semantička objašnjenja da Srbi i Hrvati nisu manjine nego 'konstitutivni narodi', te da, ovako i onako, govore istim jezikom", piše autor Michael Martens, dobar poznavatelj prilika na jugoistoku Europe.

Martens navodi kako je apsurdno da mađarska manjina u Rumunjskoj, koja broji preko 1,2 milijuna pripadnika, ima veća prava od Hrvata u BiH, koji su konstitutivan narod.

Autor upozorava kako su najnovije ideje po kojima bi BiH ponovno trebalo pojačano staviti pod međunarodni protektorat kako bi se provele potrebne reforme unaprijed osuđene na neuspjeh.

"Slično kao i Belgija, ni BiH nikad neće biti zemlja kojom je moguće 'vladati' odozgo", zaključuje Martens i dodaje kako stvaranje jedinstvene bosanskohercegovačke nacije nije uspjelo ni za vrijeme Habsburške monarhije, a ni u vrijeme Titove vladavine.

"Želje za 'jedinstvenom bosanskom nacijom' i centraliziranom državom jednako su nerealne kao i očekivanja da bi se narodi Europe u dogledno vrijeme mogli spojiti u europsku naciju", zaključuje Martens.

On predviđa da EU nikada neće podržati neku ustavnu reformu u BiH koja bi vodila centralizaciji i unitarizmu jer Hrvatska kao članica EU-a to nikada neće dopustiti zbog toga što se bori za proporcionalnu zastupljenost Hrvata.

Istodobno Martens smatra kako se ne smije dopustiti dovođenje u pitanja mehanizama federacije i veta i kritizira one koji govore o "tiraniji manjine" i zaključuje: "... federalizam i decentralizirane strukture suprotni su tiraniji, što se može vidjeti na mnogim europskim primjerima. Europsko 'jedinstvo u različitosti' također mora ostati bosanskohercegovačko geslo. Ova raznolikost generacijama je održavala mir u Bosni. Odustajanje od tog konsenzusa bi doista moglo dovesti zemlju u opasnost", zaključuje autor.

Kopirati
Drag cursor here to close