Ništa od mirnog razlaza

Fajon: Svaka ideja o pomjeranju granica je izuzetno opasan potez

Komentirajući "non paper" naglasila je da svaka ideja o pomjeranju granica, posebno u BiH koja je pretrpjela najveću štetu poslije raspada Jugoslavije, predstavlja izuzetno opasan potez.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2021. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Europskom parlamentu iz Slovenije Tanja Fajon izjavila je da jedino jasna europska perspektiva može mirnim putem riješiti probleme parcijalnih interesa u regiji i ojačati suradnju i suživot.

Fajon, koja je danas bila uvodničarka online sesija Kruga 99 o temi "Odnos EU institucija prema BiH i ostalim državama zapadnog Balkana u savremenom kontekstu", istaknula je da ljudi zaslužuju brži i konkretniji proces pristupanja EU i da je od suštinskog značaja početi pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su ispunile uvjete za to.

Podsjetila je da je postkonfliktna obnova BiH obilježena utjecajem međunarodne zajednice, a proces uspostavljanja funkcionalnih institucija, nažalost, često je bio predmet eksperimenata i improvizacija.

''EU razumije zapadni Balkan kao izuzetno značajnu i perspektivnu regiju, ali je jasno da u toj regiji ima još puno posla u borbi protiv korupcije, kriminala i kršenja ljudskih prava'', navela je Fajon.

Poručila je da je bitno raditi na svim reformama koje vode ka funkcionalnijim institucijama i poštivanju vledavine prava, s naglskom na provedbu relevantnih odluka Europskog suda za ljudska prava kako bi bila riješena aktualna politička diskriminacija.

Fajon smatra da je razumljivo povećano nepovjerenje u zemljama regije, a odgovornost je zajednička da to povjerenje gradimo zajedno.

Komentirajući  "non paper" naglasila je da svaka ideja o pomjeranju granica, posebno u BiH koja je pretrpjela najveću štetu poslije raspada Jugoslavije, predstavlja izuzetno opasan potez.

''Takvi dijalozi nas vraćaju u prošlost i trenutno trebamo razmišljati o rješenjima koja će učiniti BiH funkcionalnom zemljom, a s pridruživanjem EU granice treba da postanu simbolične'', rekla je Fajon.

Kopirati
Drag cursor here to close