SBB

Radončić se uskoro povlači

Proteklih dana se mnogo špekulira o tome kada će i hoće li će Radončić napustiti politiku i SBB, a rekao je da se ta ideja razmatra proteklih nekoliko dana.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2021. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, za N1 je otkrio kada će napustiti lidersku poziciju u stranci i prepustiti je "novim, mlađim i potentnim osobama", kako je kazao. Radončić je u Danu uživo rekao da će to učiniti do izbora 2022. godine.

Proteklih dana se mnogo špekulira o tome kada će i hoće li će Radončić napustiti politiku i SBB, a rekao je da se ta ideja razmatra proteklih nekoliko dana.

Također, kazao je da razmišlja o ''Ivanićevom modelu'' unutar PDP, gdje je ostao kao počasni predsjednik, a stranku vodi Branislav Borenović.

Pročitajte još

''Objektivno, SBB je u delikatnoj situaciji. SDA je tvrda nacionalna stranka, imate stranke koje su proizašle iz SDA. SBB je jedina alternativa u smislu borbe za društvo jednake šanse, infrastrukturnih radova, unutarbošnjačkog pomirenja, projekata sa Banja Lukom i Mostarom, regijom'', izjavio je Radončić.

Radončić: Kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi

On je kazao da se u očima mnogih, a sve zbog aktualne politike, Sarajevo ''doživljava kao Teheran'', Srbi kao ''genocidaški narod'', te da je SBB jedina alternativa tome.

''Prozivan sam kao antibošnjak, kao prosrpski političar, upravo zbog naših komunikacija, kapaciteta. SBB je stranka centra, ostat će stranka centra. Ja kada hodam Sarajevom, Banja Lukom, Mostarom – mala je razlika u popularnosti'', izjavio je Radončić za N1.

''Moj plan je da nakon 10 godina upravljanja SBB prepustim mlađoj generaciji političara. Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi. Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo'', izjavio je Radončić.

SBB ima jednu manu

''SBB i ja imamo manu. Previše članova i glasača se vezalo za mene. Ima i otpor unutar SBB da bilo tko preuzme stranku osim Radončića'', kazao je Fahrudin Radončić za N1.

Na konkretno pitanje kada se planira povući, kazao je: ''Do izbora 2022. godine''.

O potencijalnim imenima koja bi ga mogla naslijediti nije govorio, mada se pominje ime Nermina Džindića. Radončić je rekao da on ima svoje kvalitete, da ga doživljava kao potentnu osobu, ali je kazao da novi lider mora da bude dobar menadžer, političar i osoba koja će se uhvatiti u koštac sa svima na političkoj sceni BiH i regije.

''Ako nađemo pravu ličnost – što bih se ja onda petljao u koncept. Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB. Ja ću pomagati koliko mogu'', izjavio je Radončić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close