Tajnovito pismo

Evo što je SAD poručio Predsjedništvu BiH

Pismo je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno na predsjedavajućeg Željka Komšića i na članove Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2021. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako jednostrano povlačenje iz državnih institucija Bosne i Hercegovine bit će sankcionirano, poručio je američki državni tajnik Anthny Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH koje je objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Pismo je adresirano na sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno na predsjedavajućeg Željka Komšića i na članove Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, a pismo im je na sastanku uručio savjetnik u State Departmentu Derek Chollet.

"Kao svjedok potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Daytonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija", napisao je Blinken.

Koraci ka podrivanju institucija BiH, piše Blinken u pismu koje je u posjedu portala Istraga.ba i Oslobođenja, ugrozili bi ne samo europsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodne za privredni oporavak i strana ulaganja.

Američki državni tajnik pozvao je sve strane na dijalog te se dotaknuo i izmjena Izbornog zakona BiH.

"To zahtjeva povratak za stol, sudjelovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje naprijed. Stabilnost i prosperitet prijedloga zakona zahtijevaju suradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane, napisao je Blinken.

Ne možemo dopustiti, napisao je Blinken, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

"Izborni zakon i ograničene ustavne reforme također su od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije i ispunjavanje europskih standarda", piše u pismu koje je danas dostavljeno članovima Predsjedništva BiH.

Blinken podsjeća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u ožujku ove godine, navodeći da je pisao u "duhu dubokog partnerstva" koje dele SAD i BiH.

"Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja prijeti regionalnoj stabilnosti. Želio bih ponovo istaknuti našu stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredijeljenost SAD-a da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, s dva entiteta i Distriktom Brčko", napisao je Blinken.

On je pozvao članove Predsjedništva BiH na predanost deeskalaciji trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

Kopirati
Drag cursor here to close