Irfan Čengić

Evo kako bi SDP poslao Čovića u penziju

''Federacija BiH je predugo taloc samovolje Dragana Čovića, što mu omogućava Poslovnik Zastupničkog doma, koji nije usklađen sa Ustavom FBiH''.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2022. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Irfan Čengić u utorak je održao press konferenciju na kojoj je predstavio Odluku o izmjeni Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za koju tvrdi da bi se njenim usvajanjem osigurala implementacija izbornih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine i onemogućile sve blokade FBiH koje su na sceni četiri godine.

''Usvajanjem ove odluke ukidamo mogućnost blokada u FBiH, konstitutivnim narodima, hrvatskom, srpskom i bošnjačkom, ostavljamo zaštitu nacionalnih interesa kroz Dom naroda, osnažujemo demokratski pluralizam i šaljemo Čovića i njegove i slične politike u penziju'', istaknuo je Čengić.

Suština predloženih izmjena jeste u tome da se u skladu sa Ustavom Federacije BiH omogući trećini svakog kluba delegata konstitutivnih naroda da samostalno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a ne kao što je to do sada bila praksa suprotno Ustavu FBiH, da najmanje trećina sva tri kluba zajednički mora predložiti listu kandidata, kazao je u priopćenju.

''Federacija BiH je predugo taoc samovolje Dragana Čovića, što mu omogućava Poslovnik Zastupničkog doma, koji nije usklađen sa Ustavom FBiH. Vrijeme je da probosanskohercegovačke snage u Parlamentu Federacije BiH izvrše izmjene Poslovnika i isti usuglase sa Ustavom Federacije BiH i tako omoguće nesmetano funkcioniranje Federacije BiH i implementaciju izbornih rezultata'', naglašava Čengić.

Čengić smatra da postojeće odredbe Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje govore o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, nisu u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine dio B - IZVRŠNA VLAST FEDERACIJE glava 1. Predsjednik i Potpredsjednik Federacije Član 2. stav (1) glasi: ''U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidirati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine''.

Jasno je napisan veznik "ili". Veznik "ili" se upotrebljava u klauzama rastavnog karaktera. Tim rečenicama je svojstven odnos naporednosti sadržaja klauza, ali i odnos suprotstavljanja jedne klauze sadržaju druge klauze, te se radi u pitanju odnosa alternacije koji se izriče veznikom "ili".

Smatra da je Poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine suprotan Ustavu FBiH, jer je umjesto veznika ''ili'' u tekst Poslovnika u predmetnim odredbama stavljen veznik ''i'' i time u suštini propisana procedura u potpunosti suprotna Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako izgleda kao beznačajna tiskarska greška, radi se o grubom kršenju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim je ovim članom jasno data nadležnost da trećina svakog kluba naroda pojedinačno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o čemu se kasnije izjašnjavaju cijeli domovi, kako Zastupnički tako i Dom Naroda. U Poslovniku Doma Naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jasno je propisano da se izbor vrši u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, dodaje Čengić.

''O veličini problema najbolje se vidi iz primjera izbora Vlade Federacije, koja nakon prošlih izbora zbog navedenih blokada nije izabrana, te je u tehničkom mandatu skoro četiri godine, a trenutno čak tri ministarstva vode pomoćnici ministara''.

''U najtežem periodu pandemije Federalno ministarstvo zdravstva nije radilo u punom kapacitetu, jer nakon što je 2021. godine preminuo dotadašnji ministar bilo je onemogućeno imenovanje novog''.

''Vjerujem da je i ta situacija uveliko otežala ionako tešku situaciju u zdravstvu u tom periodu'', zaključio je na kraju svog izlaganja Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close