Paneuropska unija

''EU treba BiH radi stabilnosti i mira, a ne ekonomije''

Nadamo se da će bh. političari hrabro i uspješno nastaviti s reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj, članstvo u EU, poručeno je s konferencije
Vijesti / Politika | 26. 05. 2018. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Europski proces proširenja - prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija" koja je otvorena u petak navečer u Orašju naglašeno je, uz ostalo, kako je Bosna i Hercegovina dio Europe i da njezina europska perspektiva nema alternativu.
 
Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire kazao je kako treba organizirati proširene sjednice Europskog vijeća na kojima bi redovno sudjelovali i predstavnici zemalja koje aspiriraju ka članstvu u Europskoj uniji.
 
Na taj bi se način, smatra, zemlje koje žele ući u EU više osjećale europskijima, a zemlje koje su u EU bi ih lakše prihvatile. Zemlje s prostora jugoistočne Europe koje nisu ušle u EU ne treba gledati kao crnu rupu, nego kao zajednicu zemalja čije bi se vlasti trebale uključivati na različite sastanke EU vezane za geopolitička pitanja, ustvrdio je Terrenoire.
 
''Moramo naći novi put kako bi novi kandidati znali da su željeni u Europi'', ocijenio je predsjednik Međunarodne paneuropske unije.
 
Vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija u pozdravnom je govoru istaknuo kako je Bosna i Hercegovina dio Europe i da njezina europska perspektiva nema alternativu.
 
''Ovu konferenciju realiziramo u povijesnom trenutku ove zemlje, trenutku koji će odrediti njezinu budućnost. Nadamo se i bolju perspektivu za mlade ljude i buduće generacije'', rekao je Ćutahija. Podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina nedavno poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije što je, kako je istaknuo, iznimno važan korak u dobivanju kandidatskog statusa zemlje, prenosi Večernji list.
 
''Nadamo se da će bh. političari hrabro i uspješno nastaviti s reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj, članstvo u EU. Mi ih u tome podržavamo i kao najstarija europska organizacija koja promovira ujedinjenje Europe, stavljamo se ovoj državi na raspolaganje svim svojim kapacitetima i, ako hoćete, utjecajem koji ima u institucijama Europske unije'', naglasio je Ćutahija.
 
Skupu su se, pored ostalih, obratila dvojica zastupnika u Europskom parlamentu, Tonino Picula i Norbert Lins.
 
Picula je izrazio je žaljenje što Bosna i Hercegovina i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme, dok je Lins poručio da je Europska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Europe i da takva treba ostati. Obojica su podsjetili da je na Summitu EU – zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU da nastavi raditi na europskoj perspektivi zapadnog Balkana, priopćeno je iz Paneuropske unije BiH.
 
''Francuski predsjednik Emmanuele Macrone u nedavnom govoru Europskom parlamentu niti jednom nije spomenuo proširenje. To je primijetio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji ga je izravno i pitao što misli o proširenju. Macrone je rekao da je svakako za taj proces, ali da on treba pričekati dok se ne riješe važni unutarnji problemi same Unije. To nije nevažno, ali isto nije nevažno što je sam Juncker promijenio stavove vezane za proširenje, jer je u svom nastupnom govoru baš pred zastupnicima Europskom parlamenta kazao kako proširenja neće biti u idućih pet godina'', istaknuo je Picula, dodavši kako postoji još jedan problem, a to je da europski proračun za razdoblje od 2022. do 2027. nije predvidio stavku vezanu za proširenje.
 
Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić ocijenio je kako je znakovito što je Paneuropska unija BiH došla u Orašje, na granicu s Europskom unijom.
 
''Vrlo je važno da se ne predajemo i da budemo optimisti. Europska unija nam treba više radi pozitivnosti, mira i stabilnosti, nego ekonomije. Važno je da se na putu prema EU okupljamo i razmjenjujemo ideje. Ne smije nam dodijati činiti dobro i pozitivno'', naglasio je profesor Topić te pozvao na razvijanje domoljublja, ali i strpljenja kada je u pitanju proces integracija Bosne i Hercegovine u EU.
 
Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić izrazio je zadovoljstvo što je Paneuropska unija BiH odlučila međunarodnu konferenciju organizirati baš u Orašju.
 
''Orašje već jeste Europska unija iako ima malu barijeru koja se zove rijeka Sava. Uvjeren sam da se ovdje puno bolje živi nego u većem dijelu EU, jer je mirnije i sigurnije. Naš jedini zadatak je da sačuvamo sve što imamo i da unaprijedimo projekte prekogranične suradnje'', poručio je Vincetić.
 
Premijer Posavske županije Marijan Klaić napomenuo je kako ta županija pruža maksimalnu potporu EU integraciji BiH kroz reforme ključnih oblasti, a koje su rezultirale nizom strategija s pripadajućim akcijskim planovima. Na koncu konferencije očekuje se usvajanje paneuropske deklaracije koja će biti poslana predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, ali i institucijama Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close