Izvanredna konferencija

Emotivno obraćanje Vučića: Možete vidjeti koliko nam je teško

Vučić je rekao da je od petka do danas "svijet postao drugačiji" i da "više ništa nije isto".
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu na dramatičan način pogađa Srbiju.

''Svijet je postao drugačiji''

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva, Vučić je rekao da je od petka do danas "svijet postao drugačiji" i da "više ništa nije isto".

"Sve što smo živjeli do jučer, mislili i znali, odjednom više ne liči na ono što poznajemo danas", ocijenio je Vučić.

Vučić je kazao da danas postoji "manje nego ikada" razumijevanja za poziciju Srbije "bilo gdje u svijetu".

"To nije pitanje naše principijelnosti i ispravnosti našeg stava, to je pitanje gotovo nevjerojatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju", dodao je on.

Razgovarao sa svima

Vučić je naveo da u posljednja dva dana razgovarao sa predstavnicima svih "važnijih država", između ostalih i sa predsjednicom Europske komisije Ursulom Von Der Leyen, predstavnicima SAD, Njemačke i Francuske.

"Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom u kojem nije pitanje možete li kao pojedinac da izdržite ili ne. Ako ste suočeni sa činjenicom da malo tko želi čuti vašu argumentaciju, što se događalo devedesetih, onda možete vidjeti koliko nam je teško", naglasio je on.

Nikad teže obraćanje

Vučić je rekao da je večerašnje njegovo obraćanje "nikada teže" i "u najlošijem raspoloženju" u posljednjih deset godina i najavio da će predstaviti probleme sa kojima se država suočava i mjere koje će povodom toga poduzeti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kriza u Ukrajini doprinijela "enormnim" skokovima cijena na tržištu i dodao da su danas formirani timovi koji će pratiti situaciju sa naftom.

"Danas smo formirali 10 timova, pratit će se situacija sa naftom i biće ljudi iz Ministarstva energetike i financija, tim za žitarice i tim za svu ostalu hranu i neophodne potrepštine. Narodna banka vodit će tim za praćenje svih financijskih operacija", kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ogromna cijena plina

Cijena plina je danas "otišla u nebesa", naglasio je predsjednik, jer je Njemačka počela kupovati ogromne količine plina.

"Potražnja je bila na nivou 1,5 milijarde, a sa transportom to su besmislene cijene, nemoguće za najrazvijenije zemlje", rekao je on i dodao da Srbija trenutno ima 123,6 milijuna kubnih metara plina.

On je kazao da energetski sektor nije pod takvim sankcijama, ali da je to "samo trenutna" situacija, pošto se sve mijenja "iz sata u sat".

"Sada imamo nafte za više od dva mjeseca, da nigdje ništa ne nabavljamo, pa nema potrebe za strahom, a u narednih 15 dana hoćemo 'do čepa' napunimo sva naša skladišta, i to će koštati oko 115 milijuna eura", rekao je Vučić.

Neće izvoziti oružje u Ukrajinu

Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija neće izvoziti oružje zaraćenim stranama u Ukrajini, kao i da neće dozvoliti da preko njene teritorije prolazi oružje namijenjeno za taj rat.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva u Beogradu, Vučić je kazao da će Srbija kontrolirati i svoje trgovce oružjem kako ono ne bi završilo u područjima zahvaćenim ratom.

''Bit ćemo popustljivi''

Vučić je rekao da je formiran tim za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, tim za izbjeglice, kao i tim za prijem ranjenih iz te zemlje.

"Da vidimo možemo li poput Europske unije većom brzinom izdavati sve neophodne boravišne dozvole i državljanstva i to uskladimo po principima EU", istaknuo je on.

Vučić je ponovio zaključke sa sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost i rekao da će Srbija čuvati mir u regiji, da će biti popustljiva i neće odgovarati na "svakodnevne provokacije".

Kopirati
Drag cursor here to close