Pismo Srpske

Džaferović zaprijetio tužbom zbog izvještaja u kojem se spominju zločini

U izvještaju Vlade RS od 1. studenog ove godine, je, između ostalog, navedeno da je ''izbor Šefika Džaferovića na dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma uznemirio Srbe…''
Vijesti / Politika | 07. 11. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović uputio je pismo premijerki RS Željki Cvijanović u kojem traži da se iz posljednjeg Izvještaja Vlade RS Vijeću sigurnosti UN-a povuče dio u kojem piše da je njegov izbor za člana Predsjedništva BiH ''uznemirio Srbe'' zbog njegove navodne ratne prošlosti, jer će, u protivnom tužiti i Cvijanović i Vladu RS.

Izvještaj vrvi neistinama

''Zahtijevam da, u skladu s Članom 8. Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate ove navode, ili meni i javnosti predstavite potpuno i točno utvrđene činjenice, valjane dokaze i presude kojima je, kako se u vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom'', naveo je Džaferović u pismu premijerki RS.

Naime, u izvještaju Vlade RS od 1. studenog ove godine, je, između ostalog, navedeno da je ''izbor Šefika Džaferovića na dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan s ratnim zločinima odreda El mudžahid''.

Ocijenio je kako taj izvještaj Vlade RS ''vrvi od neistina, konstrukcija i krivotvorina''.

''Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene, određene provjere vršilo i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je u ožujku 2015. godine donijelo naredbu o neprovođenju istrage, jer nije utvrđena ni osnova sumnje za bilo kakvu moju odgovornost'', naveo je Džaferović.

Predložio čitanje

Napisao je da izvještaj Vlade RS nema ni stvarni ni formalni značaj, jer na to pravo i obvezu ima jedino OHR, ali on ipak mora reagirati, jer su ''iznesene teške laži o njegovoj ličnosti, odnosno ratnoj ulozi''.

Džaferović je Cvijanović predložio da detaljno pročita brojne presude Haaškog tribunala, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. veljače 2007. godine.

''Želim vjerovati da će i za vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sustavno izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu, čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju'', naglasio je Džaferović.

Po njegovim riječima, vladavini prava i pomirenju se ''izruguju oni koji, ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, već ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima''.

''To čine najviši dužnosnici entiteta Republika Srpska, čija vojska je izvršila jedini genocid u Europi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 spomenute presude Međunarodnog suda pravde u Haagu'', naveo je Džaferović.

Dodikov odgovor

Upozorio je premijerku RS da će, ako ne postupi po njegovom zahtjevu u roku od sedam dana, protiv nje, kao i Vlade RS podnijeti tužbu za klevetu nadležnom sudu, gdje će, kako je naveo, ''imati priliku da dokazuju svoje monstruozne tvrdnje i konstrukcije''.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on stoji iza izvještaja koji je entitet RS uputio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a u kojem se njegov kolega u Predsjedništvu BiH optužuje za navodne ratne zločine tijekom rata u BiH.

Dodik na to danas u izjavi novinarima tvrdi da taj bh. entitet ima pravo podnositi svoje izvještaje Vijeću sigurnosti, kao jedan od pet potpisnika Aneksa 10 Daytonskog sporazuma.

Najavio je da će RS nastaviti slati svoje izvještaje Vijeću sigurnosti.

Dodik navodi da ''to što Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina''.

Kopirati
Drag cursor here to close