Član Predsjedništva

Džaferović: U radu institucija BiH ne trebaju sudjelovati oni koji ih ne poštuju

''Ne treba da radi u institucijama Bosne i Hercegovine nitko tko blokira njihov rad, a položio je zakletvu da će institucije funkcionirati''.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2021. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U radu institucija Bosne i Hercegovine ne treba sudjelovati nitko tko ih ne poštuje - izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pojašnjavajući svoju jučerašnju izjavu kojom poziva međunarodnu zajednicu da upotrijebi mehanizme za otklanjanje blokade rada institucija BiH, a što uključuje i smjene.

''Ono što mene najviše interesira je da institucije Bosne i Hercegovine funkcioniraju i da se poštuje Daytonski sporazum, bez ikakve rezerve. A Daytonski mirovni sporazum su i visoki predstavnik i strani suci u Ustavnom sudu BiH i presude Međunarodnog suda pravde i Europska konvencija o ljudskim pravima; država Bosna i Hercegovina na prvom mjestu i njene institucije, a naravno, i njena unutarnja struktura, entiteti, Brčko Distrikt itd. Mene interesira da se sve to poštuje i da institucije BiH funkcioniraju. Svako onaj tko blokira rad institucija BiH, ne treba da sudjeluje u njihovom radu'', istaknuo je Džaferović u izjavi novinarima u pauzi održavanja Bledskog foruma.

Pojašnjava da je jučer, nakon sjednice Predsjedništva BiH, pozvao visokog predstavnika koji jedini ima mehanizme, uključujući i smjene, propisane Daytonskim sporazumom da pomogne BiH da njene institucije počnu funkcionirati.

''To je sve što sam kazao i stojim iza toga, ne treba da radi u institucijama Bosne i Hercegovine nitko tko blokira njihov rad, a položio je zakletvu da će institucije funkcionirati, da će štititi ljudska prava i Ustav BiH'', kaže Džaferović.

Upitan kakva je bila reakcija visokog predstavnika na njegovu izjavu, Džaferović odgovara da nije dobio odgovor. Visoki predstavnik jedini ima ovlasti, ističe on, i njegova uloga je da pomogne Bosni i Hercegovini.

''Po daytonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcioniranju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav'', podvlači Džaferović.

Protivnici se i zalažu da visoki predstavnik ode, dodao je, kako ne bi imao tko reagirati na njihove bojkote i blokade koje znače potpuno ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i tko zna dokle bi dovele Bosnu i Hercegovinu.

Sve one koji ga kritiziraju zbog jučerašnje izjave, Džaferović je pozvao da pomognu da institucije BiH funkcioniraju.

''U tome je poenta i cilj onoga što sam rekao'', zaključio je i dodao da on želi da institucije BiH normalno rade.

Upitan da komentira nedavni poziv Dodika da se predsjednici Srbije i Hrvatske uključe u razgovore o BiH, Džaferović odgovara: “Ne znam kakve razgovore? Koje razgovore Dodik traži dok blokira rad državnih institucija?".

Bosni i Hercegovini nisu potrebni nikakvi razgovori o stvarima koje su već dogovorene i postale su dio njenog ustava, zakona i strategija.

''Ne možemo se dogovarati o tome postoji li visoki predstavnik ili ne; ne možemo se dogovarati hoćemo li poštovati zakon koji nametne visoki predstavnik ni o tome hoćemo li imati strane suce u Ustavnom sudu. To su stvari dogovorene u Daytonu, to je dio Daytonskog sporazuma i mora se poštovati, a ne bojkot vati. Dakle, ne možete bojkotirati ono što je dogovoreno rješenje i što je dio pravnog okvira, a onda pozivati da se o tim stvarima vode razgovori i pozivati medijatore. To onda nije nikakav dijalog'', zaključio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close