Iz Bruxellesa

Džaferović: Tražimo novu ulogu Doma naroda

Džaferović je rekao kako se nada da je ovo što se dešava u Ukrajini ''uozbiljilo ukupnu euroatlantsku zajednicu…''
Vijesti / Politika | 15. 03. 2022. u 14:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da ovo što se dešava u Ukrajini treba biti opomena ukupnoj euroatlantskoj zajednici kako bi se prevenirale stvari na Zapadnom Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini. Poznata je stvar da na Zapadnom Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini postoji značajan ruski utjecaj. Moramo poduzeti sve kako se to ne bi prelilo na područje Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine'', izjavio je za agenciju Anadolija član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Pročitajte još

Rekao je kako se nada da je ovo što se dešava u Ukrajini ''uozbiljilo ukupnu euroatlantsku zajednicu i da će prema Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, kao teritoriji koja se nalazi u samom trbuhu Europe, biti iskazan jedan brižljiviji odnos.

Kako je ocijenio, prijem svih šest zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju je prije svega geostrateško i geopolitičko pitanje, a ne administrativno, i tako ga treba promatrati.

“Situacija u Bosni i Hercegovini je takva da su blokirane institucije, da dužnosnici iz entiteta Republika Srpska na čelu sa Dodikom (Milorad op.a) rade na rušenju institucija Bosne i Hercegovine i otvoreno prijete secesijom dijela teritorija Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska. Europska unija treba nam pomoći“, rekao je, između ostalog, Džaferović poručivši da se stvari ne mogu vraćati nazad na 1995. godinu, te da moraju ići naprijed.

Druga tema koja je aktualna danas u Bruxellesu, kako je rekao Džaferović je pitanje izbora, pitanje Izbornog zakona u BiH.

“Izbori u Bosni i Hercegovini ne mogu biti uvjetovani nikakvim procesima. Oni su zakonska kategorija i moraju se raspisati i održati u rokovima kako je propisano zakonom. Treba razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, ali se ne može razgovarati pod uvjetima ucjena, ultimatuma i nerealnih zahtjeva kakvim smo u proteklom periodu svjedočili“, istaknuo je Džaferović.

Kako je rekao, “nama prije svega treba implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava“.

“Mi smo kazali, pošto Bošnjaci i Hrvati većinski žive u Federaciji BiH, da ćemo raditi na tome da za izbor članova Predsjedništva BiH usvojimo neki drugi model, ali on mora biti demokratski i usvojen na evropskim demokratskim standardima, a ne na produbljavanju etničkih podjela u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Tražimo da se u tom slučaju redefinira uloga Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i on svede na instituciju koja će se baviti zaštitom vitalnih nacionalnih interesa. Hoće li to uspjeti, neće li to uspjeti, ne znam. Mi ćemo učestvovati u tome, ali to ne smije biti razlog koji će na bilo kakav način odlagati izbore u Bosni i Hercegovini“, zaključio Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close