Izborni

Džaferović s izvjestiteljem u Bundestagu: Zabrinjavajući Schmidtovi prijedlozi

Džaferović je kazao da politike prijetnji i ucjena ne smiju biti nagrađene, jer bi to ohrabrilo destruktivno ponašanje i vodilo u krizu s nesagledivim posljedicama.
Vijesti / Politika | 21. 07. 2022. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je zastupnika i izvjestitelja CDU u Bundestagu za BiH Petera eyera, s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u BiH, s naglaskom na krizu u proteklih godinu dana, kao i na predstojeće izbore.

Predsjedatelj Džaferović je kazao da su jako zabrinjavajući navodni prijedlozi Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona koji su procurili u javnost.

Dodao je da proces izborne reforme ne smije imati cilj da se jednoj političkoj stranci zagarantuje vječna pozicija u vlasti, te da je nedemokratski uskraćivati pravo nekome da bude izabran u zakonodavni dom, samo zbog toga što ne pripada većinskoj već manjinskoj etničkoj skupini u kantonu u kojem živi.

Prijetnje i ucjene

Džaferović je kazao da politike prijetnji i ucjena ne smiju biti nagrađene, jer bi to ohrabrilo destruktivno ponašanje i vodilo u krizu s nesagledivim posljedicama.

Razgovarano je o implikacijama agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

Također, razgovarano je o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, te ulozi Njemačke kada je u pitanju podrška integracijama, te regionalnoj stabilnosti i suradnji - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

I zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković, danas je razgovarala s Beyerom.

Ministrica Turković je pozdravila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja je nedavno usvojena u Bundestagu, što predstavlja snažnu podršku Njemačke našoj zemlji, te istaknula da je važno što su u ovom dokumentu prepoznati i označeni kočničari napretka Bosne i Hercegovine, priopćilo je MVP BiH.

Foto: MVP BiH / Turković s Beyerom u Sarajevu

Kandidatski status

Ponovljena je važnost dobijanja kandidatskog statusa do kraja ove godine, što bi predstavljalo snažan signal za sve građane naše zemlje o budućem članstvu u EU, ali istovremeno bi smanjilo negativne strane uticaje u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu rasprava o Izbornom zakonu, ministrica je istaknula da je nephodno svim građanima u Bosni i Hercegovini omogućiti jednaka prava u izbornom procesu, što će uključivati presude Europskog suda za ljudska prava, te da nisu prihvatljive bilo kakve izmjene koje će dodatno produbiti podjele i diskriminirati građane.

Zbog blokada i opstrukcija u radu državnih institucija, naglašeno je, samo u Vijeću ministara na usvajanje čeka više od 800 različitih predmeta, među kojima su mnogi važni dokumenti za napredak naše zemlje i poboljšanje životnog standarda građana.

Zastupnik Beyer je član Odbora za vanjske poslove Bundestaga i specijalni izvjestitelj poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu za transatlantske odnose, Zapadni Balkan, EU proširenje i svemirsku politiku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close