Sića

Džaferović otišao u mirovinu i uzeo ''malo'' otpremnine

Bivši član Predsjedništva BiH 9. rujna napunio je 65 godina te je po sili zakona stekao uvjete za mirovinu.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2022. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički veteran i dugogodišnji dužnosnik SDA Šefik Džaferović službeno se umirovio prije nekoliko dana, piše Avaz.

Bivši član Predsjedništva BiH 9. rujna napunio je 65 godina te je po sili zakona stekao uvjete za mirovinu.

Odluka o umirovljenju uručena mu je nekoliko dana prije imenovanja novog saziva Predsjedništva BiH.

Prema informacijama "Avaza", Džaferoviću je isplaćena i otpremnina. Točnije, dobio je šest prosječnih plaća. Ako se zna da mu je plaća bila oko 5.000 KM, Džaferoviću je isplaćeno oko 30.000 KM, što ga sljeduje prema zakonu.

Međutim, pitanje je šta će biti s ovim političkim veteranom. Bez obzira na umirovljenje, i dalje želi ostati u politici.

Avaz tvrdi da je duboko razočaran odnosom rukovodstva SDA prema njemu, jer mu službeno nije predložena nijedna pozicija nakon što mu je istekao mandat.

Džaferović se nadao da bi ga Bakir Izetbegović, lider SDA, mogao predložiti u Dom naroda BiH jer ovoj stranci pripadaju tri mjesta.

Ali trenutno je za tri pozicije previše kandidata. Jedan od njih je Izetbegović, dok je pozicija delegata obećana i Safetu Softiću, a u igri je još i Alma Čolo, ugledna pravnica.

U petak su, kako tvrde, kontaktirali Džaferovića, ali nakon obećanja da će se javiti kasnije, na pozive više nije odgovarao.

Od prvog radnog angažmana Šefika Džaferovića, već davne 1979., do isteka mandata u Predsjedništvu BiH prošle su 43 godine. Od 1979. do 1992. godine radio je u Općinskom i Okružnom sudu u Zenici, a tokom rata bio je načelnik CSB Zenica. S članstvom u SDA njegova politička karijera krenula je uzlaznom putanjom, od savjetnika tadašnjeg guvernera i poslijeratnog predsjedavajućeg Skupštine ZDK, poslanika u Domu naroda PFBiH, zatim Domu naroda BiH, a na kraju i člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close