Kaže Šefik

Džaferović: OSA nije i ne treba biti pod nadzorom nijedne političke stranke

Zastupnici Zastupničkog doma odbacili su danas zahtjev Vijeća ministara da se izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, ali su prihvatili razmatrati ih po skraćenom postupku.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2018. u 14:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) je u pauzi zasjedanja tog doma izjavio novinarima da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH djeluje u skladu sa Ustavom i važećim zakonom. 

''Nije i ne treba biti nadzorom nijedne političke stranke. Odbacujem kao najjeftinije politikantstvo bilo kakvu insinuaciju koja je danas izrečena na račun SDA'', kazao je Džaferović, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je OSA pod nadzorom SDA? 

Zastupnici Zastupničkog doma odbacili su danas zahtjev Vijeća ministara da se izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, ali su prihvatili razmatrati ih po skraćenom postupku. 

Džaferović smatra da su se stekli uvjeti za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku, tim više jer će u sljedećim danima i tjednima zasjedati Ustavni sud BiH, kada će razmatrati ovo pitanje. 

''Poznata je praksa Ustavnog suda da, ukoliko se u roku kojeg je dao institucijama da izmjene zakon, zakon ne izmijeni, da onda Ustavni sud stavlja van snage odredbe zakona koje je prethodno proglasio neustavnim, a koje se nisu uspjele promijeniti'', pojasnio je Džaferović. 

On smatra da je to razlog zašto treba hitno postupati, navodeći kako misli da ne postoji nijedan razlog "da ovo ide u neku skraćenu ili redovu proceduru“. 

''Kada se posmatra odnos pojedinih političkih aktera i prema Zakonu o kaznenom postupku i prema Zakonu o OSA-i, izgleda da je nekim od političkih aktera stalo da se ustvari ništa ne uradi, a da Ustavni sud stavi te odredbe van snage i da se na taj način umanji kapacitet institucija BiH'', naveo je Džaferović. 

Na novinarsko pitanje u vezi s povećanim brojem migranata u BiH, Džaferović je kazao da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić imao korektno izlaganje na sjednici te da je iznio sve elemente koje BiH treba da ima u vidi kada je u pitanju odnos prema migrantima i kada je u pitanju odnos u BiH povodom dolaska migranata. 

Po njegovim riječima, naglašen je jedan human odnos BiH i institucija BiH prema migrantima, potreba njihovog adekvatnog smještaja i naglašena je potreba zaštite interesa BiH, imajući u vidu ponašanje susjednih zemalja kada je u pitanju odnos prema migrantima. 

Džaferović kaže da ne misli da je BiH zakasnila, dodajući da je pratila ovu migrantsku krizu te da su nekoliko puta u parlamentu BiH imali raspravu o toj temi. 

''Čim se pojavio prvi veći val u BiH mislim da su institucije, Vijeće ministara BiH, na vrijeme reagirali'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close