Pozdravlja odluku

Džaferović: Odluka NATO-a je značajan iskorak za BiH

Ova odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je veoma značajan iskorak za BiH, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pozdravljajući odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedba Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

''Ova odluka  predstavlja veoma značajan iskorak u procesu  integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje. Provedba godišnjih nacionalnih programa  u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO-u potpuno je u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina. Stoga od institucija BiH očekujem da u suradnji sa NATO-om odmah poduzmu sve neophodne radnje na optočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa'', priopćeno je iz Ureda Šefika Džaferovića.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. rujna 2005. godine Zakon o obrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

 

U lipnju 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom tajniku  NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

U Strategiji vanjske politike BiH koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u ožujku 2018. godine navodi se: ''Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u Bosni i Hercegovini, omogućava da svi subjekti odbrane u Bosni i Hercegovini (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.''

Kopirati
Drag cursor here to close