Neprihvatljive izjave Palmera

Džaferović: Ispunjavanje želja HDZ-a bi bila promjena Ustava BiH

"HDZ ima političke zahtjeve i oni nisu dio presuda Europskog suda za ljudska prava. Kada bi se implementirale želje HDZ-a, to bi bilo promjena Ustava Bosne i Hercegovine", kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2021. u 22:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za posjetu specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu Matthewa Palmera i direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst rekao je kako se očekuje da se i Europa i SAD prema pitanjima Izbornog zakona odnose onako kako to traže presude za ljudska prava.

"U BiH postoji diskriminacija i mi kao država moramo implementirati odluke Europskog suda za ljudska prava. HDZ ima političke zahtjeve i oni nisu dio presuda Europskog suda za ljudska prava. Kada bi se implementirale želje HDZ-a, to bi bilo promjena Ustava Bosne i Hercegovine. Nažalost, možemo zaključiti da su najave Palmera da se izađe u susret HDZ-u kada je u pitanju izbor predsjednika. To je za nas neprihvatljivo. To izlazi iz okvira presuda za ljudska prava. Rekli smo da se može razgovarati, ali da se moraju saslušati i naši zahtjevi. HDZ blokira rad Vlade FBiH, to je neprihvatljiva situacija. Želimo da to pitanje riješimo. Dom naroda Federacije treba svesti samo na to da štiti vitalne nacionalne interese. Dodikov cilj jeste da uništi Dom naroda Bosne i Hercegovine, a mi idemo ka tome da ga svedemo na Vijeće", kazao je Džaferović.

Prokomentirao je i Palmerov dokument, kojim bi se izolirali SDA i DF, kazavši kako je za sada najbitnije jedinstvo probosanskih stranaka, prenosi "Avaz".

"Postoji jedinstvo probosanskih snaga. To je najbitnije. U srijedu su usuglašeni i principi svih stranaka. To je dobra stvar. Trebamo strancima kazati kako stvari stoje. Principi koji su usuglašeni među probosanskim strankama je ono što je na tragu presuda Europskog suda. To je ono što će omogućiti Federaciji da normalno funkcionira. Time ne bi bilo blokada kada je u pitanju Federacija BiH, biranje sudaca Ustavnog suda i Dodikovih blokada", rekao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close