Nakon sastanka

Džaferović: Iako on tvrdi da nije, Dodik je prijetnja miru

"Ovo što se događa od strane gospodina Dodika, koliko god se trudio da uvjeri da nije prijetnja miru, on jeste prijetnja miru, i to je pitanje za cijeli probosanski politički blok", rekao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2021. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanaka s britanskim izaslanikom Stuartom Peachom, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Velika Britanija imenovala izaslanika te potvrdio da su na sastanku članovi Predsjedništva BiH dobili uvjeravanja da Britanija ostaje dosljedna stavovima o očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, ali i o ostanku EUFOR-a.

On je naglasio kako se treba ojačati međunarodno vojno prisustvo te da bi to bio mali napor kako bi se postigao veliki cilj.

Nitko nema pravo na blokadu 

"Institucije BiH ne smiju biti uvjetovane ničim i ni od koga, nitko nema pravo blokirati njihov rad. Ono što sam također kazao je da BiH treba nastaviti prije blokada, 14 prioriteta, Program reformi, to bi bilo najbolje za sve nas u ovoj zemlji", poručio je član Predsjedništva Šefik Džaferović nakon sastanaka sa britanskim izaslanikom Stuartom Peachom.

Politička blokada zemlje, koja može da ode i sigurnosnu krizu nikome ne odgovara, rekao je Džaferović te dodao da je na sastanku dana podrška misiji EUFOR-a u BiH, kao i to da misli da je ovo prvi sastanak u nizu sastanaka.

"Rekao sam da u BiH osim potrebe da se poštuje OHR, mislim da treba ojačati međunarodno vojno prisustvo. To bi bio mali napor da se postigne veliki rezultat", rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da je veliki rezultat da se deblokira rad institucija BiH te da BiH dobije poticaj za naprijed.

"Vjerujem da ćemo izaći iz svega ovoga, da će institucije biti deblokirane, i da će Dayton biti u punoj primjerni", rekao je Džaferović.

Sazivanje probosanskog bloka?

Komentirajući sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom, član predsjedništva je rekao da je to bio prijateljski sastanak na kome nije bilo riječi o situaciji u BiH, već da su u fokusu bili odnosi dvije zemlje.

"Specifično smo govorili o borbi protiv panedmije, migrantskoj situaciji, ali i natalitetnoj slici u regiji", rekao je Džaferović.

Na pitanje kako voditi razgovore o izbornoj reformi u ovakvoj situaciji, te hoće li sazivati probosanski blok, Džaferović je rekao da treba postojati jača koordinacija unutar probosanskog bloka.

"Teško je razgovarati u trenutku kada imate ovakvu situaciju, i kada imate vrlo lošu političku situaciju, kada imate prijetnju miru u BiH. Ovo što se događa od strane gospodina Dodika, koliko god se trudio da uvjeri da nije prijetnja miru, on jeste prijetnja miru, i to je pitanje za cijeli probosanski politički blok", rekao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Očito je da postoji suradnja, taktična koalicija između iz HDZ-a i SNSD-a, vidjeli smo i u vezi sa sramnim zaključcima u Domu naroda", rekao je Džaferović.

Na koncu Džaferović je rekao da nema ništa protiv suradnje nikoga, kada se poštuju presude Ustavnog suda i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close