Međustranačka prepucavanja

Džaferović i Komšić o nedolasku HDZ-a: Predsjedništvo se treba poštovati

''Zašto nisu došli, možda je bolje pitati gospodina Johanna Sattlera. On je neki dan bio sa šampionima europskih puteva pa mislim da je to pitanje ispravnije njemu postaviti'', izjavio je Komšić.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2020. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas, nakon prvog sastanka radne grupe o putu BiH ka Europskoj uniji, da su svi učesnici sastanka svjesni da BiH treba što prije pokrenuti reforme na svom europskom putu i da je potrebno raditi na reformama oko kojih postoji konsenzus.

Naglasio je da postoji nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i tjednima, poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanja implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanja uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave.

''Svi sudionici sastanka jasno su kazali da je potrebno što je prije moguće da se to dogodi u BiH. Želimo da se konačno pokrenemo naprijed iz točke zastoja na svom europskom putu'', podvukao je Džaferović, dodavši da su svi učesnici sastanka veoma zainteresirani da BiH dobije kandidatski status.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim je Vijeće ministara zaduženo da, u suradnji s Kolegijem za europske integracije i Direkcijom za europske integracije, pokrene pitanje izrade novog Akcijskog plana za članstvo i realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Europske komisije.

Međutim, današnjem prvom sastanku nisu nazočili politički predstavnici u bh. institucijama iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a lider te stranke Dragan Čović pisao je Džaferoviću objašnjavajući razloge njegovog neprisustva sastanku.

No, Džaferović je danas pozvao HDZ i njihove predstavnike u bh. institucijama (Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda) da sudjeluju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obaveza.

''Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH, onda oni, kao dužnosnici BiH, moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH. Ako kažu da su za europski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana, radimo u dogovoru sa EU i zemljama Kvinte. Ako su opredijeljeni za europski put, neka pomognu da idemo tim putem'', pojasnio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da mu je žao što predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak.

''Zašto nisu došli, možda je bolje pitati gospodina Johanna Sattlera. On je neki dan bio sa šampionima europskih puteva pa mislim da je to pitanje ispravnije njemu postaviti'', izjavio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close