Suradnja

Dva HDZ-a potpisala sporazum o zajedničkom djelovanju

Navedeno je i kako se stranke obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2019. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o suradnji tijekom sastanka u Domu HDZ-a BiH u Mostaru gdje je održan održan sastanak izaslanstava dvaju stranaka.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, čelnici stranaka Dragan Čović i Ilija Cvitanović, potpisali su sporazum s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ''posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza''.

''Sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za BiH u cjelini s legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Općih izbora 2018. godine. Polazeći od istih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu Ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju.

Navedeno je i kako se stranke obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve.

''Temeljem rezultata Općih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990 obvezale su se na međusobnu suradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close