Poruke

Duška Jurišić traži da se obustavi istraga protiv imama Mahića

Zamjenica ministra ističe kako je imam Mahić ispriku uputio odmah nakon oštrih reakcija javnosti.
Vijesti / Politika | 06. 02. 2023. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Policijska uprava Prijedora pozvala je na saslušanje imama Amira Mahića iz Kozarca zbog sumnje da je raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju.



Tim povodom reagirala je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

''Nakon isprike koje je uputio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, te disciplinskog postupka koji je protiv njega pokrenula Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, pozivam Odjel za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS da obustavi istragu. U suprotnom, vlasti Republike Srpske daće još jedan dokaz sistemskog zastrašivanja povratnika u Republici Srpskoj. Svetosavlje je i ranije bilo predmet različitih viđenja i tumačenja stručne i druge javnosti. Neovisno od toga, izvinjenja na ovim prostorima su rijetka, ali neophodna'', navela je Jurišić.

Zamjenica ministra ističe kako je imam Mahić ispriku uputio odmah nakon oštrih reakcija javnosti.

''Islamska zajednica u BiH ogradila se od njegove izjave i poduzela sve potrebne mjere da prevenira i eventualno sankcionira ovakvo ponašanje i zaštiti povratničku zajednicu u Kozarcu. Nedopustiv je selektivan, diskriminatoran pristup MUP-a Republike Srpske prema jednoj osobi, u ovom slučaju službeniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok su primjeri govora mržnje i negiranja ratnih zločina u Republici Srpskoj svakodnevna pojava i često dolaze i od najviših predstavnika ovog entiteta. Ovo je još jedan razlog da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvoji Sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koji bi kao i u slučajevima vjerskih službenika pravoslavne i katoličke vjere, osigurao da sudske vlasti države o eventualnom krivičnom djelu prvo obavijeste nadležne organe religijske zajednice'', poručila je Jurišić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close