Potpredsjednik FBiH

Dunović: Deklaracija je zapravo prijedlog etničke podjele BiH

Potpredsjednik FBiH javnostio se obratio nakon usvajanja Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH na sastanku Ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu,
Vijesti / Politika | 10. 05. 2021. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Poražavajuća je činjenica da 'intelektualci' u pojedinim sredinama u Bosni i Hercegovini svjesno i bezobzirno zanemaruju sve civilizacijske, demokratske i europske vrijednosti, time unoseći nemir među građane BiH", kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

On se javnosti priopćenjem obratio povodom sastanka Ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu na kojemu je usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH.

Naime, potpisnici spomenute Deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže odbijanje sudjelovanje u izborima, ako oni budu raspisani po tom, kako kažu, "neustavnom zakonu".

Uz to, potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide jedino pod uvjetom poštivanja tri načela.

Ta načela su da BiH mora ostati cjelovita ali ne unitarna, zatim da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice i to bošnjačke, hrvatske i srpske, dok se kao treće načelo spominje da nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

"Pozivati se na ravnopravnost tri konstitutivna naroda, svjesno i namjerno zanemarujući građane, kao ustavnu kategoriju te pozivati na bojkot izbora po, kako kažu, neustavnom Izbornom zakonu, nisu odličja intelektualaca, već instrumentalizacija retrogradnih, nacionalističkih politika.

Iako je javnosti poznato, spomenut ću još jednom - presuda Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, je provedena. Ono što nije, a što bi trebalo mijenjati, nije navedeno u predloženoj Deklaraciji.

Potpisnici njeni, idu svjesno i korak dalje u negiranju prava svih građana. Naime, presude Međunarodnog suda za ljudska prava, upravo stavljaju naglasak na ravnopravnost svih građana. To podrazumijeva, prije svega, jednakost, kako konstitutivnih naroda, tako i onih koji se ne izjašnjavaju tako. Za spomenute intelektualce, očito te vrijednosti nisu prioritet.

Prijedlog etničke podjele BiH, upakiran u tobožnju ravnopravnost i težak položaj isključivo jednog naroda u BiH, sigurno nisu europske vrijednosti i briga za Bosance i Hercegovce.

Sramotno je i krajnje neodgovorno plašiti narod u BiH, a i u domenu je protuustavnog djelovanja iznošenje tvrdnji da je opstanak BiH moguć jedino ako je BiH organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice i to bošnjačke, hrvatske i srpske", navodi Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close