Philip Reeker

Države zapadnog Balkana trebale bi slijediti primjer Atene i Skoplja

Philip Reeker je poslao poruke za pomirenje i rješavanje susjedskih odnosa među državama zapadnog Balkana.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2019. u 22:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države zapadnog Balkana trebale bi raditi na rješavanju susjedskih pitanja slijedeći primjer Skoplja i Atene, kao i na promicanju vladavine prava, izjavio je Philip Reeker, bivši američki veleposlanik u Makedoniji.

Philip Reeker, koji bi trebao ponovno biti imenovan za šefa Ureda za europske i euroazijske poslove američkog State Departmenta, u ponedjeljak je poslao poruke za pomirenje i rješavanje susjedskih odnosa među državama zapadnog Balkana.

''Povijesni Ugovor iz Prespe otvara put članstvu u NATO-u'', rekao je Reeker. Dodao je da je rješavanje 27-godišnjeg sukoba između Skoplja i Atene pokazalo što se može učiniti uz naporan rad i čelnike spremne na dijalog.

''Reeker je s konferencije u Skopju, gdje je sudjelovao u inicijativi ''Balkan 360'', pozvao Srbiju i Kosovo da uklone prepreke za nastavak međusobnog dijaloga'', javlja Radio Slobodna Europa.

Reeker će na ovoj funkciji zamijeniti Wessa Mitchella koji je nedavno iz privatnih razloga podnio ostavku državnom tajniku Mikeu Pompeu. Tako će Reeker ponovno biti na funkciji zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju. Naime, on je na toj funkciji već bio u razdoblju od 2011. do 2013. godine, dok je američki predsjednik bio demokrat Barrack Obama.

Kopirati
Drag cursor here to close