Nepravilnosti

Donijeli dva bunta označenih glasačih listića

Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto biračkih mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obveza.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2022. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško kršenje Izbornog zakona zabilježeno je u Novom Gradu u Republici Srpskoj gdje je glasovanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno. Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051), objavila je Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Policija je, prema posljednjim informacijama, na terenu i radi na rješavanju slučaja.

Zabrinjavajući podatak

U 89 posto slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6.00 sati.

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi sa izbornim materijalom, dok na manje od jedan posto promatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto biračkih mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obveza.

Na skoro 8 posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Kašnjenje od sat vremena

Ukupno 79 posto biračkih mjesta otvoreno je točno u 7.00 sati, do 7.15 otvoreno je 18 posto biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasovanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasovao, ali u skladu s novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema promatračima i članovima biračkih odbora.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05.

 

Kopirati
Drag cursor here to close