Hrvatska

Domovinski pokret: Ne odustajemo od svojih načela, SDSS ne može biti dio vlasti

Vijesti / Politika | 26. 04. 2024. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domovinski se pokret oglasio na Facebooku ustvrdivši da ne odustaju od svojih načela, odnosno da SDSS ne može biti dio vlasti.

"Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje.

Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinskom pokretu: moramo iskreno reći da jedino naše supruge 'zazivaju podjele' jer nas četvorice danima nema kući", napisali su.

Podsjetimo, prije devet dana održani su parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Vlade još nema, a sve su veće šanse da će ju sastaviti HDZ.

Pregovori traju. Pričaju svi sa svima. Domovinski pokret pregovara s HDZ-om iako su se kleli da s njima neće, ali razgovaraju i s SDP-om i s Mostom. Razgovore s SDP-om i Mostom obavili su prije tri dana, a u srijedu su obavili prvu rundu pregovora s HDZ-om.

Manjine su jučer objavile da ostaju zajedno i da jednoglasno podržavaju Jandrokovića za šefa sabora. Most je danas, pak, potvrdio da je ponudio Ivanu Penavi mjesto šefa sabora.

20 dana

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da će, sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati.

"Hrvatski Ustav je vrlo jasan. Rok je 20 dana, neću nikoga pogurivati, no kad se približi 20 dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila", rekao je Milanović u izjavi za medije ovaj tjedan nakon susreta s predsjednicima Slovenije, Italije, Mađarske i Austrije u Brdu kod Kranja, u povodu 20. godišnjice ulaska Slovenije u Europsku uniju.

"Bude li naznaka da je to moguće i ranije, poziv na zasjedanje bit će i ranije. Ali u svakom slučaju, postoje okviri kojih se moram strogo držati", rekao je predsjednik.

Milanović je poručio da se Ustav "ne može izmišljati" niti ga može mijenjati bilo tko kome to u nekom trenutku odgovara. "Nikakva alkemija i metafizika tu nema mjesta. To su vrlo jednostavne stvari", kazao je.

Rezultati izbora

Nakon 99,79 prebrojanih glasova situacija je jasna do kraja: HDZ ima 61 mandat, SDP-ova koalicija 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo! 10, IDS 2, NPS  2, i Fokus 1. 

Konačne rezultate parlamentarnih izbora ubrzo će objaviti Državno izborno povjerenstvo, nakon što su oni završili jučer ponavljanjem izbora na dva biračka mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close