Koalicija

Dogovorena vlast u Bosanskopodrinjskom kantonu

Potpisnici sporazuma istaknuli su da je riječ o uspješnoj suradnji koja, kako su kazali, ''polazi od programskih opredjeljenja''.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2022. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pet do 12, Narod i pravda (NiP), Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa (NPI), BH demokrati – Džebrail Bajramović, Nezavisna građanska lista (NGL) i Savez za bolju budućnost (SBB) danas su u Goraždu potpisali koalicijski sporazum o formiranju parlamentarne većine u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde

Ovih osam stranaka će u Skupštini BPK imati 15 zastupnika.

Potpisnici sporazuma istaknuli su da je riječ o uspješnoj suradnji koja, kako su kazali, ''polazi od programskih opredjeljenja''. Stranke potpisnice obvezale su se da će formirati zakonodavnu i izvršnu vlast u BPK Goražde poštujući i štiteći Ustav BiH, Federacije i BPK Goražde u cilju boljitka i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka tog kantona.  

Prvi u BiH

Ovom prilikom naglašeno je da je riječ o prvom koalicijskom sporazumu potpisanom u BiH, nakon izbora.

Predsjednik kantonalnog izvršnog odbora Naroda i pravde Nezim Alagić istaknuo je da je, iako još nisu potvrđeni rezultati izbora, uvjeren da će ova grupacija stranaka imati i veći broj mandata te je ocijenio da je riječ o stabilnoj većini.

''Želim da naše programske politike koje smo usuglašavali ovih dana donesu prosperitet i boljitak građanima BPK Goražde i da ova većina i buduća vlada ostane upisana u povijesti ovog područja kao parlamentarna grupa koja je uradila dobre stvari, počela mnoge procese i riješila veliki broj problema građana ovog kantona. Znamo da je bilo ogromnih pritisaka na ljude koji sjede za ovim stolom, na neke koji danas nisu došli, a koji će se vremenom pridružiti u nekom obliku jer ovaj sporazum podrazumijeva i mogućnost dodatnog širenja koalicije, međutim ovo je jedna stabilna većina'', poručio je Alagić.

Što se obećalo u programima?

Koalicija će, kako je istaknuto, djelovati po načelu kontinuiranog održivog razvitka ''stavljajući u prvi plan čovjeka i njegov dostojanstven život''.

''Usuglašeno je 90 posto programa, a ovih deset posto koji nismo usuglasili, formirali smo tim od predstavnika svake političke partije koji će u narednih dana dostaviti usuglašen tekst i javnosti će biti predstavljen program razvoja kantona'', kazao je Damir Žuga iz Stranke za BiH.

Video: MANDAT: UŽIVANJE MOĆI BEZ ODGOVORNOSTI

Po riječima predstavnika SDP-a Edina Mujkovića, ova stranka će predložiti sve ono za što se zalagala u kampanji.

''Poboljšanje sigurnosti građana, borba protiv nepotizma i korupcije, poboljšanje zdravstvenog i obrazovnog sustava, samo su neke od programskih aktivnosti'', naveo je Mujković. 

Prema rezultatima Općih izbora, mandate u Skupštini BPK Goražde osvojilo je 13 političkih subjekata. Uz stranke potpisnice sporazuma, zastupnike u kantonalnom parlamentu imat će i  SDA, DF, NES, Bosanska narodna stranka (BNS) i Liberalna stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close