Dogradonačelnik

Dogovor oko Mostara: Sve riješeno, samo jedan detalj nije  

Dogradonačelnik se spominjao i u ranijim pričama oko izbora u Mostaru.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2020. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Približeni su stavovi po pitanju održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji se sastao danas s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

''Postoji problem u jednom detalju, a to je pozicija dogradonačelnika'', rekao je Izetbegović.

Dogradonačelnik se spominjao i u ranijim pričama oko izbora u Mostaru.

Tako je Gradski odbor SDA Mostar nedavno objavio priopćenje u kojem stoji kako ''političke naivce treba podsjetiti da je zbog navodnog ujedinjavanja Mostara ovaj grad ostao bez dogradonačelnika''.

Još prije pet godina kao dio dogovora Čovića i Izetbegovića navodilo se i to da se pored gradonačelnika u Mostaru ubuduće bira i dogradonačelnik čime bi se štitila politička jednakopravnost Bošnjaka. Pored toga, u tom navodnom rješenju se predviđa i to da gradonačelnik, dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara ne smiju biti iz istog naroda.

Ovogodišnji izbori, čiji se točan datum održavanja ne zna jer nema novca iz proračuna, nisu raspisani za gradsko vijeće Mostara, jer su izborna pravila koja su vrijedila još 2008. stavljena izvan snage odlukom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako ona nisu u skladu s ustavom.

No, zaključkom Središnjeg izbornog povjerenstva ostavljena je mogućnost da i Mostar bude uključen u listopadske izbore ukoliko se u međuvremenu pronađe rješenje za ovaj problem. Jedna od mogućnosti je da Ustavni sud BiH nametne privremeno rješenje, što je i obveza koja proistječe iz presude Europskog suda za ljudska prava iz listopada 2019.

 

Kopirati
Drag cursor here to close