BiH i njezin put

Dogodilo se i to: Dodik suglasan s Murphyjem

''Dobro je da si to i ti konačno primijetio. Ti se opsesivno baviš sa mnom jer sam bitan i važan. Nemam vremena da se bavim tobom jer si nebitan i nevažan. Goodbye'', poručio je Dodik…
Vijesti / Politika | 22. 06. 2024. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''E, i to dočekah, da se suglasim s Murphyjem. 'BiH se kreće u pogrešnom smjeru', reče on. Kauboju, dok god ti budeš držao volan, nezadrživo jurimo u propast'', napisao je na mreži X predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

Goodbye

''Dobro je da si to i ti konačno primijetio. Ti se opsesivno baviš sa mnom jer sam bitan i važan. Nemam vremena da se bavim tobom jer si nebitan i nevažan. Goodbye'', poručio je Dodik američkom veleposlaniku u BiH Michaely Murphyju.

Američki veleposlanik obratio se u petak bh. dijaspori iz SAD na Petnaestoj godišnjoj skupštini BHAAAS u BiH.

Između ostalog, Murphy je govorio o Dodikovoj retorici i posljedicama.

''Nažalost, BiH se kreće u pogrešnom smjeru'', rekao je Murphy i poručio kako je Daytonski sporazum ''izložen stalnim napadima uglavnom iz Republike Srpske i od njezinog predsjednika Milorada Dodika''.

''Mnoge uspješne reforme na državnom nivou koje su uz dosta muke provedene nakon rata propadaju zbog ozbiljnih napada koruptivnih, sebičnih političara kojima je vlastiti interes jedino bitan'', rekao je američki veleposlanik naglasivši kako se institucijama, poput Oružanih snaga, Granične policije i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća ''namjerno uskraćuju sredstva neophodna za njihov uspješan rad''.

Opasna fantazija

''Trenutno se BiH suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme. Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na, kako on kaže, njegovog bliskog prijatelja Vladimira Putina, a građanima RS uskraćuje osnovna prava i slobode'', rekao je.

Rekao je i kako je priča o mirnom razdruživanju ''opasna fantazija''.

''Nezakonita je i predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD u BiH. Ona je također prijetnja mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti unutar euroatlantskih institucija koju ljudi u BiH žele i zaslužuju. Nažalost, međutim, toksična politika podjela ne odražava se samo na Republiku Srpsku. Sve gori ciklus etnonacionalističkih prepucavanja ima očigledan i negativan utjecaj na život svih bh. građana'', naveo je, između ostalog, Murphy dodajući kako podaci OSCE pokazuju da se širom BiH povećava broj incidenata motiviranih predrasudama, mržnjom i govorom mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close