SIP

Dodiku kontrola u Domu naroda

Uspostavu vlasti na razini države uz Dodikov SNSD dogovorili su HDZ BiH i blok od osam stranaka predvođenih SDP-om BiH.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2023. u 11:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u četvrtak je donijelo odluku po kojoj će stranka predvođena Miloradom Dodikom i u naredne četiri godine imati kontrolni paket u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta.

Na temelju odluke koju je donio Sud BiH članovi SIP-a glasali su da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobije četiri od pet zastupnika u klubu Srba Doma naroda parlamenta BiH čime je ta stranka dobila mogućost presudnog utjecaja na funkcioniranje izvršne vlasti i postupak donošenja zakona na državnoj razini.

Srpska demokratska stranka (SDS) imat će u tom klubu samo jednog zastupnika pa će oporba u Domu naroda imati tek simboličnu ulogu čime su ujedno otpale sve kombinacije da se Dodikovu stranku eventualno ostavi izvan vlasti na državnoj razini iako čvrsto kontrolira vlast u Republici Srpskoj.

Odluka je donesena tek nakon nekoliko tjedana u kojima je SIP donosio drugačije odluke a iz SNSD-a su se na to žalili Sudu BiH koji je na kraju presudio u korist te stranke. Prijepor je nastao zbog jednog spornog listića kojim su se o izboru zastupnika u Dom naroda u prosincu izjašnjavali zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nema tu neke dvojbe u zemlji u kojoj postoji vladavina prava. Postupit ćemo sukladno odluci suda", kazao je član SIP-a Željko Bakalar.

Za konstituiranje Doma naroda parlamenta BiH potrebno je još obaviti izbor hrvatskih i bošnjačkih zastupnika koje treba delegirati Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Provedba rezultata izbora održanih u BiH 2. listopada prošle godine bit će okončana kada se izaberu Vijeće ministara BiH te predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH kao i vlada tog entiteta što se očekuje do kraja siječnja.

Uspostavu vlasti na razini države uz Dodikov SNSD dogovorili su HDZ BiH i blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH. Taj blok i HDZ planiraju uspostaviti i vlast na razini Federacije BiH, prenosi Hina.

Prema usvojenoj odluci:

 1. a) Kandidacijska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas;
 2. b) Kandidacijska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova;
 3. c) Kandidacijska lista PDP- Partija demokratskog progresa osvojila je 11 glasova;
 4. d) Kandidacijska lista predlagača Milana Radovića, osvojila je 16 glasova;
 5. e) Kandidacijska lista predlagača Anje Ljubojević osvojila je 13 glasova;
 6. f) Kandidacijska lista predlagača Igora Žunića osvojila je 14 glasova;
 7. g) Kandidacijska lista predlagača Saše Grbića osvojila je 2 glasa i
 8. h) Kandidacijska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Prema utvrđenim rezultatima mandati u Dom naroda Pralamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske se dodjeljuju sljedećim osobama:

 1. a) Snježana Novaković Bursać,
 2. b) Želimir Nešković,
 3. c) Nikola Špirić,
 4. d) Sredoje Nović,
 5. e) Radovan Kovačević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close