Nije vrijeme da se priopće

Dodik: Znaju se imena svih kandidata

Naveo je da će ova koalicija o kandidatima zajedno odlučivati i priopćiti.
Vijesti / Politika | 30. 03. 2018. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS-a na narednim izborima se zna, tvrdi lider SNSD-a Milorad Dodik, ali dodaje da još nije trenutak da ga priopći.

''Veoma se dobro znaju imena za svako mjesto. Ali, naše je pravo da odredimo trenutak kada ćemo to priopćiti'',  rekao je Dodik ističući da će njegova stranka predložiti kandidate i za predsjednika entiteta RS i člana Predsjedništva BiH.

Naveo je da će ova koalicija o kandidatima zajedno odlučivati i priopćiti.

Po danas potpisanom koalicijskom sporazumu, preostale funkcije u RS-u, u Narodnoj skupštini, Vijeću naroda i Vladi RS-a te na nivou BiH, ukoliko osvoje vlast, podijelit će tako da će, bez obzira na rezultate izbora, sudjelovanje predstavnika SP u vlasti biti na nivou 10 posto, a 15 posto za DNS.
Potvrdio je da bazična raspodjela 100 posto vlasti ostaje trajna i ne može se mijenjati uvođenjem novih političkih subjekata.

''Ukoliko se uvode taj novi politički subjekt u vlast, idu na kvotu partije koja s njim pravi sporazum'', rekao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić  tvrdi da im nije prioritet šta tko dobiva od funkcija, te da se samo, ako su sve funkcije na svim nivoima usklađene dobiva dobar rezultat.

''Sada vidimo kako funkcionira vlast na nivou BiH, jer nisu usklađene funkcije s onim u RS'', naveo je Pavić.

Stoga je, kaže, bitno je da koalicija dobije vlast na oba nivoa kao i pojedinačne funkcije, a unutar sebe će znati da se dogovori o podjeli ostalih funkcija.

''U Sporazumu je predviđeno da, nakon ove dvije pojedinačne funkcije, za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, onaj ko bude imao najviše glasova predlaže funkciju koju bi on želio. Ali tome ne treba pridavati veliki značaj'', utvrdio je Pavić.

Kopirati
Drag cursor here to close