Novi konflikt

Dodik: Zbog izvještaja NATO-a moguće povlačenje Programa reformi

Dodik je istaknuo da Bosna i Hercegovina nije u Akcijskom planu za članstvo jer nije nikada dostavila nikakav Godišnji nacionalni program /ANP/ već je dostavila Program reformi koji ne prejudicira članstvo u Savezu.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2023. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u NATO-vom najnovijem godišnjem izvještaju iznesen jednostrani pogled u vezi sa Bosnom i Hercegovinom i da se u njemu krajnje tendenciozno ignoriraju stavovi RS, što može voditi preispitivanju njenog učešća u reformskim procesima definiranim Programom reformi i njegovim povlačenjem.

Dodik je rekao da se u NATO-vom najnovijem godišnjem izvještaju, pored realnog isticanja suradnje NATO saveza sa Bosnom i Hercegovinom u okviru Programa reformi, i dalje iznose stavovi koji odražavaju poglede suprotno Programu reformi, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Srpske, javlja BHRT.

"Autori izvještaja, čiji je potpisnik glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg, ističu da je Bosna i Hercegovina `jedina zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo /MAP/ u NATO` i da `Bosna i Hercegovina teži pridruživanju Alijansi`", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, iznošenjem ovakvih stavova koji predstavljaju 'jednostrani pogled Saveza i izražavaju težnje političkog Sarajeva i FBiH, ignoriraju povijesne činjenice bombardiranja srpskog naroda i svrstavanja na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a protiv Srba' - pokazuju da Savez nastavlja sa svojom jednostranom politikom i prezentira samo njima odgovarajuće ocjene i koristi termine koji jasno ne određuju njihovu poziciju.

Dodik je istaknuo da Bosna i Hercegovina nije u Akcijskom planu za članstvo jer nije nikada dostavila nikakav Godišnji nacionalni program /ANP/ već je dostavila Program reformi koji ne prejudicira članstvo u Savezu, već isključivo saradnju i nema jedinstvene političke težnje u Bosni i Hercegovini ka pridruživanju Savezu.

"Krajnje je tendenciozno i nedobronamjerno ignoriranje stavova Republike Srpske bez čije suglasnosti nema ni članstva u Savezu, kao i nepoštovanje stava Republike Srpske o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje NATO saveza može voditi ka preispitivanju učešća Republike Srpske u reformskim procesima definiranim Programom reformi i povlačenjem istog.

Kopirati
Drag cursor here to close