Nakon pisanja o Tegeltiji

Dodik vrijeđao Avdu Avdića pa se ispričao

Dodik je prvo napao kolegu Avdu Avdića koji je objavio priču o Milanu Tegeltiji, a onda se i ispričao.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2019. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je danas o objavi portala Žurnal u kojoj navode da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija umiješan u koruptivne radnje, odnosno da je trgovao kaznenim istragama. Dodik je prvo napao kolegu Avdu Avdića koji je objavio priču, a onda se i ispričao.

Dodik je kazao da je Tegeltija ušao u VSTV s visokom ambicijom da uvede red.

"I kao svi što dolaze s tom ambicijom, završava na ovaj način, lažnim optužbama, vjerujem. Ovo je sve izgubilo smisao. Ja sam protiv VSTV-a da postoji ovakvo, ono je izvanustavno. Ne može jedna grupa ljudi da formira i imenuje sve suce i tužitelje u BiH. Ovo je nakaradno, ovo ništa ne valja. Ja hoću da suci i tužitelji imaju odgovornost. Najveće urušavanje pravosudnog sustava uradile su suci i tužitelji. Političke presude, politički progoni, završavaju se na taj način. Ja vjerujem da Tegeltija o tome nema odgovornosti. Ne mogu ni za koga ništa da posebno garantiram, ali ne vjerujem tim namještenim",  kazao je Dodik, te vrijeđao kolegu Avdu Avdića i portal Žurnal. Nakon negodovanja kolegice Adise Imamović, Dodik se ispričao, piše N1.



U tekstu Žurnala navodi se da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banja Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da kako tvrdi Žurnal ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca.

Alešević se požalio na nefunkcioniranje rada Tužiteljstva KS. Naime, hala koju on iznajmljuje, založili su biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekt nije u njihovom vlasništvu, a SIPA-a je navedene osobe prijavila Tužiteljstvu KS, ali predmet nikad nije okončan, piše Žurnal.

U Žurnalovom tekstu objavljeni su transkripti razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije s Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da završiti predmet u Tužiteljstvu KS. Predsjednik VSTV-a najavljuje tužbu za klevetu zbog kako navodi pokušaja njegove diskreditacije, dok iz Žurnala odgovaraju da posjeduju dokaze za sve napisano.

Nakon objave portala Žurnala, za sutra je najavljena izvanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu sjednice je samo jedna točka - Informacija predsjednika VSTV-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close